Átalakul az AMD

Önállósítja a mobiltelefonokban használt flashmemória-lapkákat gyártó üzletágát az Advanced Micro Devices. A Spansion néven futó divízió – melyet a japán Fujitsuval közösen működtet – a tavalyi első félév látványos sikerei után immár második negyedéve húzza mínuszba a vállalat eredményét.

Az AMD a március 27-én véget ért első negyedévben 1,23 milliárd dolláros árbevételt és 17 millió dolláros veszteséget ért el, míg egy évvel ezelőtt még 1,24 milliárdos forgalom és 45 milliós profit jött össze. A flashbiznisz gyenge szereplését az sem kompenzálta, hogy a mikroprocesszorok forgalma rekordszintre, 750 millió dollárra nőtt. A mostoha üzletág árbevétele ugyanis 29 százalékkal, 447 millió dollárra csökkent, üzemi vesztesége pedig elérte a 110 millió dollárt.

A Spansion leválasztásával – mely nyilvános tőzsdei bevezetéssel veszi kezdetét, amitől a cég 600 millió dollárt remél – a befektetőknek próbál kedvezni az AMD, hiszen ezzel függetleníti magát a szeszélyes memóriapiactól. E szegmensben rendkívül erős az árverseny, ezért többnyire csak a legnagyobb kapacitással rendelkező gyártók képesek nyereséget termelni. Tavaly az AMD jó érzékkel használta ki az Intel flashpiaci ballépéseit, ám időközben riválisa agresszív ellentámadásba lendült. Az év végére a nyomott árak és a gyártási nehézségek ismét veszteséget hoztak a cégnek.

Az elemzőket ugyanakkor nem feltétlenül lelkesíti a Spansion önállósításának terve. Mint a kétkedők állítják: az újonnan belépő félvezetőipari cégeket nem fogadja örömmel a börze, és azt sem szabad elfelejteni, hogy amikor a processzorbiznisz volt halovány, a flashrészleg tartotta életben a vállalatot.

  • Kapcsolódó cégek:
  • AMD

Azóta történt