A jövő: kulcs helyett mobiltelefon


A stockholmi Clarion Hotelben a svéd Assa Abloy AB, az elektronikus zárak piacvezető vállalata a héten távközlési cégek közreműködésével (köztük van a TeliaSonera is) elindított egy pilot projektet, melynek keretében a kiválasztott vendégek mobiltelefonjukkal nyithatják-zárhatják szobáikat. A tesztüzem azonban nem azért különleges, mert a mobilt kulcsként lehet használni, hiszen ez nem számít igazán nagy újdonságnak, hanem azért, mert egy olyan rendszert próbálnak ki, amikor a vendég a szoba lefoglalásától a szállodából történő kijelentkezésig önállóan, külső emberi beavatkozás (recepciós) nélkül intézheti ügyeit a hotelben, például ott tartózkodása idején egyéb szolgáltatásokat is megrendelhet, kifizethet telefonjával.

Ahogy a bemutató anyagokban is látható, az interntes foglalás után a rendszer elküldi a vendég telefonjára a megerősítést, aki megérkezéskor aktiválja a hozzáférését. Ekkor történik meg elektronikusan a bejelentkezés, ekkortól működik kulcsként is a telefon – természetesen csak akkor, ha NFC-képes készülékről van szó.

Az NFC (Near Field Communication) egy olyan technológia, mely biztonságos adatátvitelt biztosít néhány centiméteres távolságon belül, és már sok helyen használják, de igazán nagy jövő valószínűleg az okostelefonok terjedésével vár rá, hiszen ha beépítik a készülékekbe, akkor a telefon lehetőségei jelentősen kibővülnek, számtalan egyszerű elektronikus fizetési megoldásra lesznek alkalmasak, kártya helyett használhatóak majd jogosultságok igazolására stb.

Ugyanakkor, bár a mobilpiacon talán ezt a technológiát tartják a legígéretesebbnek, valószínűleg még évekig eltart, amíg tömegtermék lesz belőle. Többek között azért is, mert nem elegendő a telefonba beépíteni ezt a képességet, ez még az egyszerűbb feladat, s a nagy gyártók már utaltak rá, hogy jövőre néhány modellbe már bekerül az NFC, hanem le kell gyártani, fel kell szerelni a terminálokat, zárakat stb is. Azt is be kell kalkulálni, hogy a telefon elveszhet, ellophatják, ezért a biztonsági előírások, a távoli letiltás lehetősége kiemelt fontosságú.

Az Assa Abloy négyhónaposra tervezi a tesztet, s a tapasztalatok alapján döntenek arról, milyen módon lépnek, fejlesztenek tovább.

Azóta történt

Előzmények