Kiterjesztett valóság mobilon

Habár a technológia önmagában nem új, mégis érdemes megnézni a holland szoftverfejlesztő cég, az SPRXmobile megoldását, amelyik azt célozza, hogy az okostelefonon a való világ képe és a helyszínről elérhető digitális információk egyszerre jelenjenek meg. Az „augmented reality” (AR – magyarra nehéz visszaadni, talán a „kiterjesztett valóság” lehet a megfelelő kifejezés) technológiák már többször bizonyítottak: ilyen a Wikitude, vagy az NRU, a holland szakemberek azért tartják újdonságnak munkájuk eredményét, mert ez nem egyszerűen egy alkalmazás, hanem AR-platform.

A felhasználó szintjén roppant meggyőző a Layarnak hívott technológia: a mobilkészülék kamerája veszi a látványt, miközben a GPS segítségével a képernyőn megjelennek azok a segédletek, menüpontok (POI – Points Of Interest), amelyek mondjuk egy turistát segíthetnek tájékozódni: a helyszínhez kapcsolódóva elérhető térkép, a bankjegykiadó automaták helye, kiadó lakások, hotspotok és még számtalan információ, amit a szolgáltatók feltöltenek.

A platform a hónap végén fog bemutatkozni az Android operációs rendszert használó telefonokon Hollandiában, de készítői már tervezik, hogy az iPhone-ra is implementálják a Layart, hogy be tudjanak törni az amerikai piacra. Egy gondjuk van: a GPS önmagában nem elég ehhez a technológiához, egy magnetométer is kell, s így még némi fejlesztésre szorul az Apple terméke, pontosabban a szükséges digitális iránytűvel jelenleg csak a vadonatúj iPhone 3G S rendelkezik (az androidos telefonok tudják ezt). S talán az is gond lehet, hogy az Apple-nél  a versengő fejlesztők közül ki rúg előbb labdába (lásd alább).

Azóta történt

Előzmények