2003. április 16.

Állítólag e napon fertőzte meg az első számítógépet a Spybot féreg, mely a P2P-hálózatokon terjedt (akkor főképp a KaZaA-n), majd a zombigépeket IRC-hálózatokba szervezte, így teremtette meg a terjesztő számára a távirányítás, a gép feletti uralom lehetőségét. E fertőzésnek köszönhető, hogy az egyik első spyware-eltávolító szoftver, az azóta is népszerű Spybot Search and Destroy megszületett.

worm

Azóta történt

  • 2002. augusztus 4.

    A néhány hónappal korábbi forrásközlés után megjelenik az eredeti eDonkey2000-klienssel elégedetlen fejlesztő, Hendrik Breitkreuz által készített népszerű peer-to-peer fájlcserélő alkalmazás, az eMule első futtatható verziója, a 0.05a.

  • 2000. szeptember 6.

    Megjelenik a Jed McCaleb által fejlesztett P2P-alkalmazás, az eDonkey2000. A Multisource File Transfer Protocol felhasználásával készült program létrehozását a MetaMachine cég támogatta. Az eDonkey fejlesztését 2005. szeptember 28-án egy, a RIAA jogászaitól kapott fenyegető levél hatására beszüntették.

  • 1988. november 2.

    A Cornell Egyetem diákja, Robert Tappan Morris útjára bocsátotta 99 sornyi kódból álló programját, a később róla elnevezett első internetes férget (Morris worm). A Nemzetbiztonsági Hivatal vezető kutatójának fia eredetileg csak tesztelni akarta a hatást, ám a féreg több ezer UNIX-os számítógépet fertőzött meg az ARPANET-en, hatalmas kárt okozott, s a később az MIT professzorává vált Morrist elsőként ítélték el ilyen cselekmény miatt.