Olcsón lehet lopott iTunes-jelszavakhoz jutni

Nagyszabású csalássorozatra hívta fel a figyelmet tényfeltáró cikkében az angol nyelvű kínai lap, a Global Times, amikor arról számoltak be, hogy az eBayhez hasonló, piacvezető kínai aukciós portálon, a Taobaón roppant olcsón kínálnak hozzáféréseket az Apple iTunes online boltjához.

A riport szerint a kínai felhasználók már néhány dollárnyi jüanért vásárolhatnak bejelentkezési adatokat, melyekkel idő- és értékkorlátosan letölthetnek az Apple oldaláról zenéket, filmeket, alkalmazásokat. A Global Times kutakodásai szerint körülbelül 50 ezer hozzáférést kínálnak az aukciós oldalon. Az eladók a kifizetett ár hétszeresének levásárlását ígérik, egyetlen feltételük, hogy az ügyfélnek 24 órán belül el kell végeznie a tranzakciókat. Az újságírók tapasztalatai szerint az elmúlt hónapokban már több ezer hozzáférést értékesítettek.

Hogy technikailag hogyan is oldják meg ezt a bűnözők, arra még nincsen biztos válasz, egy helyi szakértő szerint a tolvajok vagy külföldi felhasználók bejelentkezési adatait szerezték meg, vagy pedig bankkártyadatokhoz jutottak hozzá, melyekkel aztán regisztráltak az iTuneson. Az időlimit azért szükséges, hogy a kártyatulajdonos nehezebben fedezhesse fel az illetéktelen költést.

Az Apple e szolgáltatása hallatlanul népszerű, az iTunes a világ legnagyobb ilyen vállalkozásaként több mint 150 millió ügyfél adatait kezeli. A hozzáférés ellopása sem újdonság, rendszeresen előfordulnak ilyen esetek. Az Apple azonban ezekben az esetekben nem tud segíteni, fejtette ki a cég kínai szóvivője, csak annyit tudnak tenni, hogy figyelmeztetik a vásárlókat az adatvédelem fontosságára, arra, hogy ügyeljenek bejelentkezési adataikra.

Az aukciós portál sajtóközleményében kijelentette, hogy igen fontosnak tartják a vevők érdekeinek védelmét, de a szóban forgó hirdetésekkel kapcsolatban még semmilyen panaszt nem kaptak, az Apple sem kereste meg őket, ezért egyelőre nem is terveznek semmiféle retorziót.

  • Kapcsolódó cégek:
  • Apple

Azóta történt

Előzmények