Az iPhone-tulajdonosok negyede beintett Steve Jobsnak

Az Apple január végi jelentése szerint a világon összesen körülbelül 3,7 millió iPhone-t adtak már el, ám a céggel szerződésben álló AT&T amerikai távközlési szolgáltató eddig mégis csak 2 millió iPhone-előfizetést regisztrált. Az adatok közzététele után a szakértők elkezdték a kutatómunkát, hogy vajon hová tűnt el 1,7 millió készülék.

A 3,7 millióból először is természetesen le kell számítani az Európában eladottakat, ám mivel itt a közelmúltban kezdődött a terjesztés, legfeljebb 300–400 ezer darab működik az európai szolgáltatóknál. Le kell vonni még azokat a készülékeket is – körülbelül ugyanennyit –, amelyeket megvásároltak már ugyan, ám még nem aktiválták az előfizetéseket. Summa summarum: nagyjából 800 ezer – egymillió iPhone „eltűnt”.

A szakértők nem késlekedtek, s a válasz is kézenfekvő volt: az iPhone-t vásárlók mintegy negyedének nem tetszik Steve Jobs üzleti modellje, ezért a maga kezébe vette az irányítást. Az Apple ugyanis kizárólagos szerződéseket köt a szolgáltatókkal – így az Egyesült Államokban az AT&T-vel –, s ennek fejében a gyártó cég a telefóniában szokatlan módon havi részesedést kap az előfizetések után. Ezért valószínűleg igen sokan a jóval drágább kártyafüggetlen készüléket vették meg, de még inkább: igen sokan elégedetlenek voltak a röghöz kötéssel, s feltörték, kikódoltatták telefonjukat, hogy más szolgáltatónál is használhassák. Hogy milyen a legális kártyafüggetlen és a feltört telefonok aránya, azt nehéz megbecsülni, de egy szakértő kevéssé bízik az Apple adatában, amelyik 20 százalékra teszi az ilyen telefonok eladási arányát az összeshez képest.

Ám még ha a kártyafüggetlen készülékek növelik is az Apple eladási statisztikáját (az év végéig kitűzött cél 10 millió telefon értékesítése), s ha minden, az Apple „látóköréből eltűnő” iPhone legálisan vásárolt lenne is, a cég mindenképpen bukik az üzleten, mivel Toni Sacconaghi elemző szerint minden egymillió, nem az Apple konstrukciójában működő telefon 300–400 millió dollártól fosztja meg a vállalatot, s az előzetes gazdasági becslések abból indultak ki, hogy szinte minden telefon a szerződött szolgáltatónál fog működni.

  • Kapcsolódó cégek:
  • Apple

Azóta történt

Előzmények