Jogsértő az iPhone kizárólagos forgalmazása

A francia versenyhivatal tegnap azonnali hatállyal érvénytelenítette az Apple és a France Télécom megállapodását az iPhone mobiltelefonok exkluzív franciaországi forgalmazásáról. A szerződés – mely öt évre kötötte kizárólagosan a sokat sztárolt modellt a legnagyobb mobilszolgáltatóhoz, az Orange-hoz – a határozat szerint „egyértelműen túlzó”, hiszen hosszú távon korlátozza a versenyt és a vásárlók választási lehetőségét. A hatóság reményei szerint az iPhone már a mai naptól megjelenhet a rivális operátorok, az SFR és a Bouygues Télécom kínálatában.

Hirdetés

A versenyhivatal nem a kizárólagosságot kifogásolta, az exkluzív megállapodások ugyanis önmagukban nem versenyellenesek. Problémát ez esetben a szerződés hosszú időtartamában láttak, és abban, hogy az az ebben az időszakban megjelenő újabb technológiákra is kiterjed, például az idén piacra dobott iPhone 3G-re is.

A France Télécom várhatóan megtámadja a határozatot. A távközlési vállalat szerint érthetetlen, hogy miként fordulhat elő az, hogy az Európai Unió egyik országában versenykorlátozó egy olyan megállapodás, amely több másikban nem. A döntés „Franciaországot más mércével méri”, mint Nagy-Britanniát, Németországot és Spanyolországot, ahol az iPhone forgalmazására szintén csak egyetlen operátor jogosult – közölték. A versenyhivatal szerint viszont a francia nem vethető össze az említett piacokkal, mert Franciaországban két nagy szolgáltató kezében van az előfizetések oroszlánrésze, és a panaszt benyújtó Bouygues csupán 17 százalékos részesedéssel bír.

Szakértők úgy vélik, a döntés nem az Apple-t, hanem a France Télécom mobilszolgáltató leányvállalatát, az Orange-ot érinti érzékenyebben, hiszen a cég egyrészt adatforgalmi bevételektől esik el, másrészt kevesebb ügyfelet tud majd elhappolni konkurensei elől. Az Orange tavaly óta nagyjából 600 ezer iPhone-t értékesített.

A határozat nemzetközi hullámokat is kelthet, az iPhone-bizniszből kizárt mobilszolgáltatók ugyanis más országokban is vérszemet kaphatnak. Amint az ismert, a németországi anyavállalat által kötött kizárólagos megállapodásnak köszönhetően hazánkban is egyedül a T-Mobile árusíthatja a készüléket. Szakértők szerint az esetlegesen induló hasonló eljárások kimenetele minden esetben a helyi piac sajátosságaitól függ majd. Nagy-Britanniában például élénkebb a verseny, ott öt mobilszolgáltató van a piacon, és a legnagyobb, a kizárólagos Apple-üzletet elnyerő O2 sem rendelkezik domináns befolyással – 19,1 milliós előfizetői bázisa mindössze 400 ezer fővel nagyobb, mint a második Vodafone-é.

Azóta történt

Előzmények