Az Apple nem tudta megszerezni az iPad nevet Kínában

Híres-hírhedt arról az Apple, hogy szinte a hisztéria határáig képesek pereskedni a márkaneveik miatt, és a felkészült jogászgárdának köszönhetően ritkán maradnak alul a brandvitákban. Ezért is számíthat némileg meglepetésnek, hogy most ők veszítettek, méghozzá nem akárhol, nem akárhogyan, egy friss bírósági ítélet ugyanis elutasította keresetüket, melyben az iPad név miatt pereltek egy kínai céget.

Hirdetés

A per a neves kínai ipari városban, a Hongkonghoz közeli Sencsenben zajlott, és az Apple azt szerette volna elérni, hogy márkanévbitorlás miatt marasztalják el a helyi, Proview Technology nevű céget, mely a hongkongi székhelyű, Tajpejben is jelen lévő Proview International Holdings Limited leányvállalata. Ez utóbbi, a Proview Taipei az ezredfordulón több országban és régióban védette le az IPAD márkanevet, Kínában még 2001-ben, vagyis jóval az Apple tabletjének megjelenése előtt. Az Apple-nél tudták ezt, ezért 2009-ben körülbelül 55 ezer dollárért megvásárolták a Proview Taipeitől a névhasználati jogot. Ám a sencseni leánycég fenntartotta magának a jogot, hogy Kínában ők használhassák az IPAD márkanevet. Ez természetesen nem felelt meg az Apple-nek, és már évek óta perlekedtek emiatt (az ügyről tavaly az IT café is közölt egy összefoglalót). Az Apple a kínai fél ellenkezése ellenére tavaly szeptemberben elkezdte árulni Kínában is az iPad táblagépet.

Az Apple keresetével egy időben a Proview Technology is eljárást indított, ugyanis azt szeretnék elérni, hogy két dél-kínai nagyvárosban azonnal tiltsák meg az iPadek árusítását. E perekben az év végén, illetve a jövő év elején lesznek meghallgatások. A kínai cég ügyvédje azt nyilatkozta, hogy ha sikeresen blokkolják az Apple táblagépének árusítását a két városban, akkor továbblépnek, és Kína egész területére el fogják érni a tilalom kimondását.

A kínai cég nemrég benyújtott egy másik keresetet is, amelyben 1,6 milliárd dollárt követelnek a márkanév használata miatt az Apple-től. A friss ítélet nem hagy kétséget afelől, hogy ezt a pert is megnyerik, és akkor az amerikai cég vagy fizet, és árulhatja a táblagépeket, vagy pedig nevet kell váltania.

Az Apple ugyan fellebbezhet még a döntés ellen, de megvan az esély a peren kívüli egyezségre is, ugyanis a Proview Technology a csőd szélén áll, vagyis elképzelhető, hogy „van az a pénz”, amennyiért elállnak a további pereskedéstől.

  • Kapcsolódó cégek:
  • Apple

Azóta történt

Előzmények