Az Apple tényleg elkészítette az iTérképet

Korábban az IT café is beszámolt arról a pletykáról, hogy az Apple állítólag azért nem hosszabbította még meg a Google-lal hamarosan lejáró, 2007-ben kötött szerződését a Google Térkép használatáról, mivel egy következő generációs iOS-ben már saját szolgáltatással jelentkeznek. Ezt a szóbeszédet most megerősíteni látszik egy szakblog, a 9to5 Mac, amely „megbízható forrásokra” hivatkozva azt állítja, hogy az iOS 6-osban már a saját szolgáltatást kínálják, és az Apple szoftvere fut majd az iPhone-okban, az iPadeken. A beszámoló szerint az „Apple Maps” természetéből fakadóan nagyon hasonlít majd a Google megoldására – néhány különbséggel: tisztább, gyorsabb és nagyobb felhasználói élményt kínáló lesz.

Hirdetés

Az ilyen iparági pletykákat általában érdemes komoly fenntartásokkal fogadni, ám az Apple ebben is kivételnek számít: a Jobs-érában a vállalat marketinggépezete gyakorlatilag tökélyre fejlesztette az egyébként más cégek által is alkalmazott, híresztelésekre, pletykákra, kiszivárogtatásokra alapozott hirdetési stratégiát, egy-egy új fejlesztés beharangozása nagyon korán megkezdődik ezzel a módszerrel, és a cél egyértelmű: mind a szaklapok, mind az általános hírportálok a lehető legtöbbet írjanak a cégről és az érkező új termékről.

A képernyőképeket is bemutató szakblog beszámolója egyébként eléggé meggyőző. Mint írják, az iOS térképes alkalmazásának felületét eddig is az Apple határozta meg, ám a technológiai hátteret a Google fejlesztése adta. Egy saját megoldással ezt vennék át, és – ahogy korábban is sokan utaltak már rá – emiatt vásároltak meg térképes alkalmazásokkal foglalkozó cégeket (adatbázisaikkal együtt) a közelmúltban. A beszámoló szerint a cégen belül egyelőre „Mapsként” emlegetik az új szolgáltatást, melynek egyes dizájnelemeit (például a logót) már el is készítették.


A C3 Technologies egy 2011-es bemutatója

Igen fontos értesülés, hogy az egyik felvásárolt cég, a C3 Technologies a Google igen népszerű virtuális utcakép-szolgáltatásához, a Street View-hoz hasonló technológiát készített az Apple számára. Amit a blog külön kiemel: a térképes alkalmazás egy igényes, vadonatúj 3D-s nézetet is tartalmaz, amely a kitűzött céloknak megfelelően megjelenítésben, valósághűségben minden jelenlegi hasonló megoldást felül fog múlni. Habár ez még csak találgatás, a svéd székhelyű C3 Technologies múltja és ismert megoldásai minden alapot megadnak egy ilyen feltételezésre.

A blog értesülései szerint az iOS 6-ot várhatóan a június közepén rendezendő fejlesztői konferencián mutatják be.

Azóta történt

Előzmények