Az Apple kirúgta a Google Mapset: készül az iMaps?

Egyelőre még csak annyi történt, hogy az Apple egy saját alkalmazásában, az iPhotóban már nem a Google térképes szolgáltatását, a Google Térképet használja az iOS-ben, de a találgatások máris megindultak: egyes, magukat jól értesültnek tartó források azt emlegetik, hogy ez csak az első lépés, mivel az Apple célja egy saját térképes adatbázis és szolgáltatás létrehozása.

Hirdetés

Ezek a találgatások nem újak, ám új erőre kaptak, miután tegnap, a legfrissebb iPad bejelentésekor kiderült, az iPhoto, az iPaden és az iPhone-on bevezetett képmenedzselő alkalmazás a földrajzi helyzet megadására nem a Google Mapset használja, hanem egy konkurenst, az OpenStreetMapet. Ebből egy szaklap azt a következtetést vonta le, hogy az Apple az iOS következő verziójában már a cég saját térképes szolgáltatása szerepel majd.

A 9to5Mac szerint ezt több előzmény is valószínűsíti, például az, hogy a Google és az Apple megállapodása a mobil eszközökön használatos Google Maps licencéről az év végén jár le, és értesüléseik szerint még nem kezdődtek meg a tárgyalások a szerződés megújításáról. Emellett az Apple tavaly három különböző, online térképészettel foglalkozó vállalkozást vásárolt fel, a svéd C3 Technologiest, illetve a Poly9, valamint a Placebase cégeket, ami szerintük egyértelműen az önálló térképes üzletág kialakítását jelzi.

Ahogy nemrég hírt adtunk róla, a népszerű Foursquare is a váltás mellett döntött: a Google Térkép helyett ők is az OpenStreetMapet használják a jövőben.

Azóta történt

Előzmények