Nagy AI-egyezségre készül az Apple és a Google

A jelentések szerint a Google Gemini szolgáltatja majd az Apple iPhone-ok AI-funkcióit.

A Bloomberg jelentése szerint az Apple megbeszéléseket folytat, hogy beépítse a Google Gemini AI-engine-t az iPhone-okba.

A tárgyalások alapja, hogy a Geminit licencelik az iPhone-ok közelgő AI-funkcióihoz, de konkrétum még nincs arról, hogy milyen feltételekkel, márkajelzéssel vagy éppen arról sem, hogyan valósítják meg az együttműködést. A jelentés szerint júniusig biztosan nem jelentenek be semmilyen üzletet, ráadásul jelenleg az OpenAI-val is egyeztet az Apple.

Miért valószínűbb, hogy a Google lesz a befutó? Több mint 2,2 milliárd készüléken fut Apple operációs rendszer, az IDC szerint tavaly a legtöbb okostelefont adta el az Apple. Így az Apple és a Google keresési megállapodása igen értékes (a Google az alapértelmezett kereső a Safariban), az iPhone-ok rengeteg forgalmat irányítanak a Google-höz és hirdetőihez. A Bernstein elemzői szerint 2023-ban ez 20 milliárd dollárt is jelenthetett az Apple számára. Mivel a Google keresőjét állítólag fenyegeti ez az új AI-korszak, ezért a Google-nek van mit vesztenie, mindezek fényében a szakértők szerint valószínű, hogy az Apple és a Google állapodnak majd meg.

Mindez segíthet eloszlatni a befektetők félelmét is azzal kapcsolatban, hogy eddig nem igazán lépett AI-fronton az Apple. Beszélnek arról is, hogy idén 20 ezer szervert vehet AI-célokra az Apple.

Az egyezség persze nagy trösztellenes pánikhangulatot hozhat, főleg az amerikai és európai hatóságok felől. A Google Apple-lel kötött keresési megállapodását és egyéb, versenyt torzítónak mondott gyakorlatokat már így is támadtak.

A Google egyébként a Samsungot is segítette a Galaxy S24 szériás mobilok nagy AI-újításaiban.

Tim Cook pedig a múlt hónapban beszélt arról, hogy jelentős AI-befektetéseket eszközölnek, de a részletekről csak később beszélnek. A Bloomberg szerint az Apple saját AI-modelleket használ majd az iOS 18-ban, de egyes funkciókoz partnert keres, például a képgeneráláshoz vagy a szövegíráshoz.

Azóta történt

Előzmények