Buherált kínai alkalmazások voltak az Apple boltjában

Tegnap számoltak be a lapok arról, hogy az Apple több mint 250 olyan alkalmazást távolított el az App Store-ból, melyekről kiderült, hogy gyűjtik a felhasználók személyes adatait. Mára már azt is biztosan lehet tudni, hogy az összes alkalmazás mögött egy kínai reklámcég áll, akik elismerték az adatgyűjtést, és bocsánatot is kértek emiatt.

Vasárnap SourceDNA közölte, hogy az online boltban 256, saját API-t használó (ez tilos az App Store-ban) adatgyűjtő alkalmazást fedeztek fel, melyek mögött a kínai Youmi Mobile Technology Co. áll. E szoftverek a felhasználó háta mögött többek között az e-mail címeket, az Apple ID-kat, illetve a készüléket azonosító információkat szedték össze, majd küldték el az alkalmazásokat kiadó kínai cégnek. Az Apple ezek után a biztonsági és az adatvédelmi előírások megsértése miatt törölte a Store-ból az összességében több mint egymilliószor letöltött programokat, és közleményükben azt is kijelentették, hogy a jövőben a Youmi termékeit automatikusan elutasítják.

A kínai cég is kiadott egy közleményt, és ebben a bocsánatkérés mellett elmondják azt is, hogy soha nem gyűjtöttek személyazonosításra alkalmas információkat, szoftverük célja a hirdetők csalások elleni védelme volt, és bíznak abban, hogy tárgyalások útján megegyezésre juthatnak az Apple-lel.

  • Kapcsolódó cégek:
  • Apple

Azóta történt

Előzmények