A fájlcserélők nem kérnek az Anonymous támogatásából

Május nyolcadikán késő délután az Anonymous szimpatizánsai túlterheléses (DDoS-) támadást indítottak az egyik nagy brit szolgáltató, a Virgin Media honlapja ellen, bosszúból azért, hogy a Virgin blokkolja felhasználói számára a The Pirate Bay oldalát. A támadás következményeképpen egy órán át nem volt elérhető a vállalat weboldala.

A világ legismertebb fájlcserélő oldalának üzemeltetői azonban nem fogadták lelkesen az akciót, és közleményben jelezték, hogy a DDoS-t elvetik, nem tartják megfelelő tiltakozási formának.

Az érintett internetszolgáltatót egyébként – és az összes többi szolgáltatót is – a legfelsőbb bíróság nemrég meghozott határozata kötelezi a The Pirate Bay blokkolására. Elsőként a Virgin vezette be a tiltást, a többiek egyelőre még a szűrés megvalósításának módján dolgoznak, illetve a tiltás bevezetésének időpontjáról egyeztetnek. A Virgin szóvivője a blokkolást kommentálva elmondta, hogy ők egyszerűen csak betartják a törvényt, engedelmeskednek a bírósági határozatnak. Ugyanakkor kifejtette, hogy nem értenek egyet a határozattal, véleményük szerint a szűrés nem megoldás az internet okozta szerző jogi problémák megoldására. A már évek óta folyó, és most a The Pirate Bay tiltását eredményező jogi küzdelemben a szolgáltatók gyakorlatilag egységesen ellenzik a filterek bevezetését, és az a meggyőződésük, melyet a Virgin szóvivője újra elmondott, hogy a torrentezés okozta károk mérséklése, a felhasználói magatartás megváltoztatása nem ilyen intézkedésekkel érhető el, hanem új üzleti modellekkel, melyek segítségével a fogyasztók mérsékelt árakon juthatnak minőségi termékekhez.

A The Pirate Bay a Facebookon reagált a Virgint érő támadásra: „NEM támogatjuk az ilyen akciókat. Hiszünk a nyitott és szabad internetben, ahol bárki elmondhatja a véleményét. Még akkor is, ha nagyon nem értünk egyet valakikkel, még akkor is, ha azok gyűlölnek minket.

Így hát ne küzdjetek ellenük az ő komisz módszereikkel. A DDoS és a blokkolás is a cenzúra eszköze.

Ha segíteni akartok, indítsatok trackert, szervezzetek tüntetést, csatlakozzatok egy kalózpárthoz, tanítsátok meg barátaitoknak a bittorrent művészetét, hozzatok létre egy proxyt, keressétek meg politikai képviselőiteket, fejlesszetek új p2p-protokollt, készítsetek a kalózkodást népszerűsítő plakátokat és ragasszátok velük tele városotokat, támogassátok a nálunk publikáló művészeket – vagy csak legyetek kedves emberek, hívjátok fel az anyukátokat, és mondjátok meg neki, hogy szeretitek.”

Azóta történt

Előzmények