Nemzetbiztonsági kockázatnak tartják az Anonymoust

Habár a sajátos „hacktivista” mozgalom, az Anonymous megítélése jelentős mértékben megosztja az informatikusokat is, úgy tűnik, a politikusok kezdik komolyan venni az Anonok akcióit – akár azért, mert valóban tartanak a támadásoktól, akár azért, mert az általuk képviselt kiberfenyegetés tovább erősítheti az ilyen ügyekben az „erős kéz” módszerét kedvelők pozícióját.

Hirdetés

Mindenesetre a The Wall Street Journal belső forrásokból úgy értesült, hogy az egyik legfontosabb amerikai nemzetbiztonsági szervezet, a Nemzetbiztonsági Hivatal (National Security Agency – NSA) vezetője, Keith Alexander tábornok mind a Fehér Házban, mind egyéb kormányzati körökben azért lobbizik, hogy vegyék nagyon komolyan az eddig kissé lekezelt Anonymoust, ugyanis szerinte nagy az esély arra, hogy a következő egy-két évben már képes lesz nagy gondokat okozó támadásokat indítani az infrastruktúra ellen, például részleges áramszünetet okozni egy kibertámadással. Alexander ezeket az aggodalmait a nyilvánosság előtt egyelőre még nem fejtette ki, csak a zártkörű megbeszéléseken, beszélgetéseken.

Az NSA vezetője állítólag figyelmezteti a döntéshozókat, hogy sokasodnak azok a figyelmeztető jelek, melyek a mozgalom egyre veszélyesebbé válására utalnak: szerinte egyrészt nagyobb a támogatói kör, így nagyobbak a kapacitásaik, másrészt a túlterheléses akciók mellett kifinomultabb támadások is zajlanak, ráadásul míg korábban inkább vállalatok, cégek voltak a célpontok, az utóbbi időben egyre gyakrabban támadnak meg kormányzati szervezeteket, hivatalokat.

Most még biztos nem

A Journal által megkérdezett szakértők figyelmeztettek arra, hogy túlbecsülni azért nem szabad az Anonymous lehetőségeit: arra például nemigen van esélyük, hogy a rootszerverek túlterhelésével március 31-én teljesen lebénítsák az internetet, ahogy azt előre meghirdették (Operation Global Blackout), ahogy az energiaellátásban sem tudnának komoly gondot okozni, viszont bármit is tesznek, a részsikerek is növelik a mozgalom ismertségét és esetleg népszerűségét. Az infrastrukturális területen dolgozó vezetők és szakértők is úgy nyilatkoztak, hogy fel vannak készülve a kibertámadásokra, de igazán komoly gondot csak egy állami irányítású akció okozhatna, mondjuk Kínából vagy Oroszországból indítva, de erre jelen körülmények között kicsi az esély. Az Anonymous lehetőségeit, felkészültségüket és szervezettségüket nem látják elegendőnek ahhoz, hogy komoly károkat okozzanak, mondjuk a villamosenergia-ellátásban.

Ugyanakkor a nemzetbiztonsági szakértők egy része, így Alexander tábornok is, állítólag attól tart, hogy a nehezen elérhető, valóban anonim módon működő mozgalom néhány éven belül valamiféle formálisabb szerveződés felé mozdulhat el, ami azzal is járhat, hogy képesek lesznek a jelenleginél komolyabb kibertámadásokat végrehajtani – akár úgy is, amire már volt is példa, hogy az Egyesült Államokkal szembenálló terrorszervezetek felbérelik őket egy-egy nagyobb akcióra. A lehetséges forgatókönyvek tárgyalásakor már az is felmerült, hogy egy ellenséges vagy konkurens ország nem maga hajtana végre egy támadást, hanem a szükséges tudást, illetve eszközöket átadná egyes Anonoknak, hogy ők végezzék el a piszkos munkát.

Az NSA nem kívánta kommentálni a Journal értesüléseit, az Anonymous egyik félhivatalos fórumán viszont egy bejegyzésben nevetségesnek ítélték az aggodalmakat, és úgy ítélik meg, hogy a félelemkeltés a cél.

Azóta történt

Előzmények