Amerikai szakértők is segítenek az Észtországot ért online támadás vizsgálatában

Hirdetés


Két hónappal az után, hogy Észtország állami hivatalait, bankjait stb. online támadás érte, az Egyesült Államok szakértőket (cyberinvestigators) küld a balti országba, hogy segítsenek a helyieknek a történtek kivizsgálásában.

Az USA Belbiztonsági Minisztériumának számítástechnikai vészhelyzetek megoldására szakosodott részlege (U. S. Computer Emergency Readiness Team – US-CERT) a héten egy képviselőt küld Észtországba, aki segít az adatelemzésben, illetve tréninget tart arról, hogy miképpen előzhetik meg a jövőben a hasonló támadásokat – nyilatkozta a minisztérium nevében Gregory Garcia. Emellett az Egyesült Államok Titkosszolgálatának (U. S. Secret Service) egy képviselője is megérkezik, aki szintén tanfolyamokat fog vezetni, illetve a nyomozásban segédkezik. Az amerikai szakemberek nem csak segíteni mennek Észtországba – tette még hozzá Garcia –, hanem tanulni is, hogy a megszerzett tapasztalatokat a Egyesült Államok biztonságának érdekében is felhasználhassák.

Az áprilisban lezajlott támadás hátteréről még mindig nagyon keveset tudni, az ügyet vizsgáló szakértők azt nyilatkozták, hogy bár a támadás menetét és természetét könnyű volt felderíteni, a tetteseket illetően nagy a homály. Kevés az adatunk, a netes támadók után nem marad füstölgő pisztoly – mondta Jose Nazario, az Arbor Networks vezető biztonságtechnikai szakembere, aki megvizsgálta a rendelkezésre álló információkat. A világ minden részéből érkezett támadások roppant sokfélék voltak, az egyéni PC-ről indítottaktól kezdve egész a zombigépek hálózatáig.

Az eddig még nem tapasztalt jellegű kibertámadás egyébként mind az EU, mind a NATO vezetőit felrázta, s az elmúlt hetekben körvonalazódni látszik egy nemzetközi program, amely a hadviselés új formájához kapcsolódik.

Azóta történt

Előzmények