AMD: katasztrofális lesz az év vége

Az Advanced Micro Devices (AMD) sem immúnis a globális pénzügyi válság negatív hatásaival szemben. A világ második legnagyobb mikroprocesszor-gyártója tegnap arra figyelmeztetett, hogy negyedik negyedéves árbevétele jóval, 25 százalékkal alacsonyabb lesz, mint a harmadikban – a technológialicencelésből befolyt egyszeri, 191 milliós tételt nem számítva – elért 1,59 milliárd dollár. Rendszerint a chipiparban is az év végi trimeszter a legerősebb, ezúttal azonban a kereslet drasztikusan visszaesett. Az AMD közleménye szerint a világ minden táján és minden termékkörben gyengébb a vártnál, főleg a kiskereskedelmi piacon.

Hirdetés

Október közepén a vállalat még ugyanakkora árbevételt tervezett a negyedik negyedévre, mint amekkorát a harmadikban elért. A mostani korrekcióval nagyjából 1,19 milliárd dollárra csökkent a forgalmi célkitűzés, ami 300 millió dollárral alacsonyabb a Wall Street által vártnál. A hír hatására tegnap 5,45 százalékkal csökkent az AMD részvényárfolyama.

„Az AMD teljesítménye sokkal jobban függ a kiskereskedelmi piactól, mint az Intelé, márpedig e piacnak csupán egyetlen szegmense bővül jelenleg, a netbookoké, de itt az AMD nincs jelen” – világította meg a bejelentés hátterét a Business Week-nek a Collins Stewart egyik elemzője, Ashok Kumar.

Közel egy hónappal ezelőtt az Intel is pesszimistán módosította negyedik negyedéves prognózisát. Az AMD történelmi riválisának számító chipgyártó a korábban előre jelzett 10,1-10,9 milliárd dollár helyett 8,7-9,3 milliárd dollár árbevételt vár az idei utolsó trimeszterre.

Azóta történt

Előzmények

  • Intel: az Európai Bizottság részrehajló!

    A chipgyártó úgy látja, a trösztellenes vizsgálat során Brüsszel nem akarja feltárni a tényeket, és ezzel ellehetetleníti a védelmet.

  • Hét év után recesszió jön a chipiparban

    De a visszaesés ezúttal csak átmeneti lesz, 2010-tól helyreáll a rend – jósolja a chipgyártókat tömörítő szakmai szervezet.

  • Transmeta: game over!

    Az elmúlt években már nem chiptervezésből, hanem technológialicencelésből élő vállalkozást felvásárolja egy start-up.

  • Leépít az AMD

    Az idén már másodszor. A kisebb processzorgyártó most a dolgozói 3 százalékától búcsúzik el.