AMD-processzoros nagyvasak

Az Advanced Micro Devices Opteron chipjeire épülő szervereket fejlesztő Newisys egy olyan lapkakészleten dolgozik, amely lehetővé teszi akár 32 processzoros kiszolgálók építését is. A vállalat a héten megrendezett Hot Chips konferencián arról számolt be, hogy a Horus kódnevű lapka forgalmazása a jövő év elején kezdődhet meg – míg a mintapéldányok már az idén elkészülnek.

A Horusszal az AMD – tovább javítja megítélését a nagyvállalatok körében – beléphet a nagy multiprocesszoros rendszerek piacára. Ezekből ugyan messze nem fogy annyi, mint az ún. mennyiségi szerverekből, ám az árcédulájukon jóval megrázóbb összeg szerepel. A Hewlett-Packard Superdome modelljének 32 processzoros kiszerelése például 93 000 dollártól indul.

Jelenleg az Opteron chipekből legfeljebb nyolc kapcsolható össze az integrált HyperTransport linkek segítségével – ilyen multiprocesszoros konfigurációk külső lapkakészlet támogatása nélkül (glueless) építhetők az AMD-chipek köré. Nyolcnál több processzornál azonban már szükség van egy olyan vezérlő logikára, amely biztosítja a gyorsítótár-koherenciát: a Horus ezt a feladatot végzi el. A chip egyszerre négy processzor gyorsítótárának tartalmát képes felügyelni. Egy 16 processzoros rendszerben a koherenciát négy egymással összekapcsolt Horus valósítja meg.

  • Kapcsolódó cégek:
  • AMD

Azóta történt

Előzmények