Amazon Mayday – házhoz jön a segítség

Az Amazon tegnap mutatta be az új Kindle Fire HDX tableteket, melyek az eddig is népszerű Fire HD modelleket váltják le. A vállalat meglepően erős hardvert kínál meglehetősen vonzó árszinteken, az Androidból forkolt saját operációs rendszere, a Fire OS is szintet lépett, és ha mindez nem lenne elég, az Amazon egy olyan szolgáltatást is lerakott az asztalra, ami jelenleg teljesen egyedülálló a tabletpiacon, de még a tartalomszolgáltatás területén is.

Hirdetés

A Fire HDX tabletek hardveréről csak néhány szót ejtünk, a „vas” részletes ismertetését testvérlapunk, a Prohardver oldalain lehet nemsokára elolvasni. Ami a lényeg: a 7 és a 8,9 colos modell is 2,2 GHz-es Snapdragon 800 processzort, Adreno 330 GPU-t és 2 GB memóriát kapott, a kisebbik 1920*1200, a nagyobbik pedig 2560*1600 pixel felbontású, magas színhűségű kijelzőt, aminek köszönhetően tűéles képet biztosít mindkét tablet.  Az Amazon szerint az új tabletek 34 százalékkal könnyebbek elődjeiknél, és vegyes (böngészés, filmnézés, olvasás) használat mellett 11 órát bírják egy töltéssel (kizárólag olvasás esetében ez 17 órára is felmehet).

Jeff Bezos bemutatja az új Kindle Fire HDX-et
Jeff Bezos bemutatja az új Kindle Fire HDX-et

A Mojito kódnevű operációs rendszer is számos hasznos fejlesztéssel érkezik. Az e-mail, naptár és dokumentumszerkesztő alkalmazások sokkal használhatóbbak lettek, az X-Ray pedig automatikusan megjeleníti az éppen hallgatott zeneszámok szövegét, sőt a tv sorozatok és filmek alatt hallható zenéket is felismeri, és minden lényeges, a filmhez kapcsolódó háttérinformációt megjelenít (ezt az Amazon által birtokolt IMDB-ből szerzi).

Az igazi érdekesség viszont az Amazon Mayday, ami élő online technikai támogatást biztosít minden Kindle Fire HDX tulajdonosnak. A Mayday egy mozdulattal elérhető a Fire HDX felülről lehúzható „Gyorsbeállítások” menüből, és 24/7-ben, az év minden napján rendelkezésre áll, az Amazon állítása szerint maximum 15 másodperces várakozási idővel. A kapcsolat létrejötte után megjelenik egy kis, szabadon mozgatható ablak, melyben láthatjuk a nekünk segítő Amazon alkalmazottat, ő pedig a windowsos képernyőmegosztáshoz hasonlóan látja a tablet képernyőjét. Magyarázás közben különböző jelzésekkel (aláhúzás, bekarikázás) segíthet a keresett gombok, kapcsolók gyors megtalálásában, és a felhasználó kérésére akár át is veheti az irányítást a tablet felett. A magánszférájukat féltőket az Amazon sietett megnyugtatni, hogy bár mi látjuk a technikust, ő nem láthat minket, és ha a „jelenlétében” kényes adatok – például jelszavak – bevitelére kerülne sor, a képernyőmegosztás szüneteltethető.

Az első tesztek szerint a funkció tényleg úgy működik, ahogy az Amazon reklámozza, a kapcsolódás gyors, a személyzet minden kérdésre tud válaszolni, és az interaktív segítségnyújtás összességében olyanná teszi a szolgáltatást, mintha egy hozzáértő ott lenne mellettünk, és segítene megoldani a problémáinkat. A Mayday természetesen ki is kapcsolható, de az Amazon szerint a szolgáltatás biztonságos, és az egyik legjobb dolog, amit valaha csináltak.

A Prime Instant Video előfizetők is örülhetnek, ugyanis az Amazon – ahol azt a jogtulajdonossal kötött megállapodás megengedi – lehetővé teszi a kínálatában szereplő tv sorozatok és filmek letöltését. A letöltött videók megnézésére 30 napot ad az Amazon, és ha egyszer elkezdünk egy filmet, 48 óránk van befejezni.

A 7 colos Kindle Fire HDX 229 dollártól, a 8,9 colos 379 dollártól lesz elérhető, a szállítás november 7-én indul.

Azóta történt

Előzmények