Alan Mulally nem hagyja ott a Fordot a Microsoftért

Nyár vége óta keresi Steve Ballmer utódját az új vezérigazgató kiválasztásával megbízott bizottság. Az üggyel kapcsolatban rengeteg pletyka röppent fel jól értesült, de névtelenséget kérő forrásokra hivatkozva, miközben a vállalat hónapokig nem volt hajlandó hivatalosan kommentálni a folyamatot. Egy név azonban rendszeresen szerepelt a híradásokban, a Ford jelenlegi vezérigazgatójáé, Alan Mulally ugyanis régóta jó barátságot ápol Ballmerrel, többször is segítette őt tanácsaival, és sok hasonlóságot lehet felfedezni a Microsoft által nyáron bejelentett One Microsoft és a Mulally által a gazdasági válság elején elindított One Ford stratégia között. (A One Forddal Mulally a kormány pénzügyi segítsége nélkül – ellentétben a General Motorsszal és a Chryslerrel – húzta ki a Fordot nehéz gazdasági helyzetéből, és egyúttal megszüntette a napi működést folyamatosan megnehezítő belső viszályokat is, ami Ballmernek is az egyik legfőbb célja volt az átszervezés elindításakor).

Hirdetés

John W. Thompson, a keresésért felelős bizottság elnöke december közepén jelentette be, hogy a döntés várhatóan csak 2014 első felében fog megszületni, a lehetséges jelöltekről viszont továbbra sem kaptunk hivatalos információt, így az addigi nevek továbbra is a sajtó „kalapjában” maradtak – kivéve Steve Mollenkopfot, aki időközben a Qualcomm operatív igazgatójából a cég vezérigazgatójává lépett elő. A Reuters hírügynökség egyik, a Ford igazgatótanácsához közel álló forrása szerint az autógyár vezetésének kezdett elege lenni abból, hogy az „emberek nem a Mustangról, nem is az üzleti eredményekről, hanem Mulally-ról írnak”, és az utóbbi időben egyre többször kérték Mulally-t, hogy vessen véget a találgatásoknak. A Ford vezérigazgatója erre tegnap kerített sort az Associated Press hírügynökségnek adott interjújában, ahol kijelentette: „Szeretnék véget vetni a Microsofttal kapcsolatos találgatásoknak, mert nincsenek más terveim, mint továbbra is a Fordot szolgálni. Többé nem kell a távozásom miatt aggódniuk”.

Alan Mulally
Alan Mulally

Mulally arról nem akart beszélni, hogy folytatott-e tárgyalásokat a Microsofttal, és a redmondi vállalat szóvivője szűkszavúan csak annyit mondott, hogy a kiválasztási folyamat és a lehetséges jelöltek tiszteletben tartása miatt nem kommentálják a hírt.

Azóta történt

Előzmények