A videojátékok serkentik az idősek agyműködését

A San Franciscó-i Egyetem kutatói szerint még ma is tartja magát az a tévhit, hogy az agy idős korban már szinte alkalmatlan a tanulásra, vagy már meglévő agyi folyamatok fejlesztésére, a reakcióidő, a gondolkodás sebességének javítására. Az egyetem munkatársai olyan kísérletet végeztek, melynek során 60 és 85 év közötti embereknek egy háromdimenziós autós játékkal kellett játszaniuk, miközben a képernyőn megjelenő utasításoknak megfelelően meg kellett nyomniuk egy gombot. Ha eltalálták, pontot kaptak, az elhibázott gombnyomásért pedig pontlevonás járt. A kísérlet célja az volt, hogy olyan, a több feladat párhuzamos végrehajtásakor fellépő interferenciát váltsanak ki az agyban, ami korábbi tanulmányok szerint az idő múlásával egy gyakrabban lép fel.

A kísérletben részt vevők egy hónap alatt 12 órát töltöttek a szimulátor előtt, és a mérések azt mutatták, hogy teljesítményük a játékkal eltöltött órák során folyamatosan javult, néhány esetben egy, a húszas éveiben járó fiatal gyakorlás nélküli, kezdő szintjére. Sőt, a pozitív változás nem csak a gyakorlással töltött idő alatt volt érzékelhető, hanem hosszabb távon is megmaradt, és sok résztvevő hat hónap elteltével is képes volt a kísérlet végén mért teljesítményt hozni. Ez a kutatók szerint egyértelműen azt bizonyítja, hogy idős korban is lehet fejleszteni a folyamatos koncentráció képességét, valamint a memóriát.

A kutatást vezető tudós szerint a legfontosabb megállapítás az, hogy az agy idős korban is formálható, képes alkalmazkodni az újdonságokhoz, és ezt a képességet megfelelő módszerekkel kis is lehetne aknázni. Az idősebb korosztály számára kiemelt probléma a gyenge memória, a feledékenység és a fiatalkorinál sokkal lassabb tanulás, és ezeken sokat lehetne segíteni, ha több időt fordítanánk az időskori agy képességeinek feltérképezésére és megértésére.

A videojátékok remek lehetőséget biztosítanak arra, hogy a szakemberek otthon és biztonságosan elvégezhető, ugyanakkor komplex, folyamatosan változó tartalmú és az érdeklődést fenntartó feladatokat hozzanak létre az idősebb generáció számára, melyek elvégzése nagymértékben segíthet az agyi képességek megőrzésében.

Azóta történt

Előzmények