Letölthető az Adobe Flash Player 10 – már Linuxra is

Tegnap óta elérhető a lejátszóprogram 10-es verziója, melynek új képességeit elsősorban a felhasználók visszajelzései alapján alakították ki, és ez a változat már a Linux-felhasználókat sem kezeli másodrendű polgárokként, hiszen a windowsos verzió megjelenésével egy időben Linuxra 5 különböző csomagként is le lehet tölteni. Korábban a Linux-felhasználóknak fél évet kellett várniuk a 9-es verzió megérkezéséig. Megjegyzendő, hogy a Microsoft által fejlesztett Silverlight 2 jelenleg csak a Windowst támogatja - de a Mono projekt keretein belül Moonlight néven fejlesztik a Linuxos verziót is.

A Flash új lehetőségei közé tartozik, hogy már 3D-s animációkat is képes lejátszani, támogatja az egyedi szűrőket és effektusokat, s javítottak az audiofeldolgozáson. Ezen kívül képes kihasználni a számítógépben lévő GPU hardveres gyorsítását, valamint a szövegmegjelenítési képességei is jelentős mértékben javultak. Nem hagyták érintetlenül a videostream-képességeket sem: mindig az aktuálisan elérhető sávszélességhez igazítja az éppen játszott videó bitrátáját – mindezt a lejátszás megszakítása nélkül.

Mindeközben a fejlesztések bekerültek az Open Screen Projectbe is; a kezdeményezés célja, hogy mindenféle eszközön ugyanazt az élményt kapják a felhasználók, függetlenül a használt egységtől és annak esetleges szoftverkörnyezetétől, legyen az televízió, mobiltelefon vagy éppen valamilyen számítógép.

A fentiek ellenére a szabad szoftverek és a nyílt forráskódú alkalmazások közössége nem felhőtlenül boldog; úgy vélik, hogy az Adobe túl nagy befolyást szerez a különböző médiadisztribúciós csatornák felett, ezért létrehozták a Gnash projektet, amely csak és kizárólag szabadon felhasználható programokat és kodekeket használ.

Az Adobe Flash Player 10 letölthető az Adobe oldaláról.

  • Kapcsolódó cégek:
  • Adobe

Azóta történt

Előzmények