Ma van az Adatvédelmi Nap: Észak-Amerika is csatlakozott


Az Adatvédelmi Napot (Data Protection Day) tavaly január 28-án tartották meg először az Európa Tanács kezdeményezésére. A Tanács azért vélte hasznosnak egy ilyen esemény megrendezését, mivel a felmérések szerint az európaiak 70 százaléka igen tájékozatlan adatvédelmi ügyekben, ezért ezen a napon az Unió 27 országában az adatvédelmi jogokról, veszélyekről és a védelmi technológiákról tartanak kampányrendezvényeket, sajtóeseményeket, iskolai és nyilvános előadásokat stb. (Ebben az évben Magyarország nem szerepel az aktív résztvevők között...)

A jelen pillanatban az internetes adatvédelem területén leginkább érintett nagy amerikai cég, a Google a hivatalos blogjában ír arról, hogy idén már az Egyesült Államok és Kanada is csatlakozott a kezdeményezéshez. A blog felsorolja a várható eseményeket, például az észak-karolinai Duke Egyetemen tartott konferenciát, s bemutatják a Google azon lépéseit, melyek a vállalat adatvédelmi gyakorlatának részletes bemutatását és felhasználóinak tudatosabb internethasználatát célozzák.

A Google lépését különös fénybe állítja az, hogy épp a hetekben érik heves támadások a keresőcéget, mivel a DoubleClick hirdetőcég felvásárlásának európai jóváhagyása folyik, s az Unió adatvédelmi tisztségviselői és szakértői messzemenően elégedetlenek a Google által folytatott személyesadat-kezelési gyakorlattal.

Azóta történt

Előzmények