Csak tessék, tessék, 250 forint egy jelszó!

A Trend Micro biztonságtechnikai cég brit viszonyokat felmérő legújabb jelentése szerint roppant élénk kereskedelem folyik az online szolgáltatások profiljainak feketepiacán: egy Facebook-profil mindössze 250 forintnak megfelelő összegbe kerül.

A cég szerint az ilyen jellegű támadások száma a vásárlási szezonban, tavaly szeptember és december között megötszöröződött, és valószínűleg az idei adatok is ezt mutatják majd. Az adattolvajok első számú célpontjai a közösségi oldalak, illetve az olyan szolgáltatások, mint a Skype vagy az azonnali üzenetküldő (messenger) programok, ahonnan egyrészt sok fontos személyes információt lehet kinyerni, másrészt pedig ezeknek önmagukban is jó áruk van a feketepiacon. A másik fontos és veszélyes online akció az internetes vásárlás, ahol az óvatlan felhasználók fontos adatai kerülhetnek bűnözők kezébe, ha nem ügyel a biztonsági szabályok betartására, illetve ha védetlen számítógépére sikerül a bűnözőknek egy adathalász programot feltelepíteniük.

adathalászat

A Nagy-Britanniára koncentráló vizsgálat szerint bármit meg lehet kapni ezeken az illegális online piactereken: a banki adatok darabja 35 fontba (10 ezer forint), a hitelkártyák adatai 25 fontba (7200 forint) kerülnek, illetve adatlopó szoftvereket is árulnak, darabját 60 fontért (17 ezer forint). A spamküldés is jó üzlet: 30 ezer brit e-mail mindössze 5 fontba (1400 forint) kerül – a külföldieket sokkal olcsóbban adják: egymillió e-mailhez már 4 fontért (1150 forint) is hozzá lehet jutni.

A brit belügyminisztérium az egyre súlyosbodó probléma miatt, 7,3 millió fontért (több mint kétmilliárd forint) felállított egy különleges egységet a Scotland Yard keretein belül az ilyen típusú visszaélések megelőzésére és felderítésére, mivel a hivatalos adatok szerint körülbelül négymillió brit állampolgár esett már áldozatául valamilyen internetes csalásnak.

Azóta történt

Előzmények