Ha reklámblokkolót használsz, nem látod a tartalmat sem

Franciaországban egyre fogy a kiadók türelme, és határozottabb fellépésre szánták el magukat - egyesek letiltást is alkalmaznak.

A francia média kereskedelmi szövetsége, a Geste kezdeményezte tavaly, hogy a hirdetésekből élő online oldalak keményebben lépjenek fel azon felhasználóik ellen, akik reklámblokkoló programot használnak. Ehhez a kezdeményezéshez nemrég csatlakoztak a nagy kiadók tulajdonosai, köztük a legnagyobb és legnépszerűbb portálok, például a Le Monde, a L’Equipe és az RTL.

Hirdetés

A portálok nem egyforma módon vesznek részt az akcióban: van, aki csak figyelmeztetést küld az ad blockert használó olvasónak, de többen akadnak olyanok, akik szigorúbbak (például a Le Figaro): ha reklámblokkolót érzékelnek a felhasználónál, akkor a figyelmeztetés mellett le is tiltják a hozzáférést az adott tartalomhoz.

A figyelmeztető üzenetek jórészt ugyanazt tartalmazzák: felhívják arra a figyelmet, hogy az oldal működését és az ingyenes tartalomszolgáltatást a tulajdonosok a hirdetési bevételekből finanszírozzák, így ha a felhasználók blokkolják a reklámokat, az előbb-utóbb ezek számának csökkenéséhez vezet, vagyis nem lesz miből működtetni a kiadót.

Hasonló kezdeményezést egyébként nemrég Svédországban is elindítottak: ott a figyelmeztetés mellett azt a módszert használják, hogy az oldalon megjelenő videókat kis felbontásban teszik elérhetővé, illetve egyes cikkeket nem jelenítenek meg, ha blokkolót észlelnek.

Mindkét ország szakmai szövetsége emellett olyan irányelveket is elfogadott, melyek szerint törekedni kell a felhasználóbarát reklámok alkalmazására, ennek érdekében fejlesztéseket is kell végezni, és ki kell szűrni az agresszív hirdetéseket.

A különféle statisztikák különféle adatokat mutatnak, egy tavalyi felmérés szerint Európában is igen elterjedt az ad blockerek használata, és Magyarország itt előkelő helyen áll: a felhasználók közel negyede használ valamilyen reklámblokkolót.

Ad blockert használók arányai
[+]

Előzmények

  • A franciák megszavazták

    Az biztosnak látszik, hogy büntetni fogják a hatóságokkal nem együttműködő szolgáltatókat, de a részletek még változhatnak.

  • A franciák megfejnék az Apple-t

    Egy törvényjavaslat szerint súlyos büntetésre számíthatna a vállalat, ha nem engedelmeskedik a hatóságoknak.

  • Szabadságot a biztonságért

    A szükségállapot felfüggeszti a hatalmi ágak szétválasztását, és a hatóságok kiterjesztett jogköröket kaptak Franciaországban.