A Vodafone piacvezető lenne 3G-ben

A Vodafone Magyarország várhatóan négy–hat héten belül választja ki, hogy mely cég szállítja majd a harmadik generációs (3G) mobilszolgáltatáshoz szükséges technológiát – mondta tegnapi sajtótájékoztatóján Vitai Attila vezérigazgató. Bár a konkurensek már kiválasztották a partnert, a Vodafone piacra lépését ez a késés nem befolyásolja, az új szolgáltatás bevezetésének előkészületei javában folynak – fűzte hozzá a cégvezető, aki kijelentette: a Vodafone lesz a 3G-s piac vezetője hazánkban. A Vodafone egyébként jelenleg 13 országban nyújt 3G-s szolgáltatást.

A társaság várhatóan egy partnerrel szerződik majd a technológia szállítására. (A Vodafone eddig a Nokiától vásárolta a GSM-technológiával kapcsolatos berendezéseit.) A vezérigazgató a Napi Gazdaság érdeklődésére elmondta, hogy akadt egy olyan távol-keleti cég, amely ingyen kiépítette volna a szolgáltató 3G-hálózatát, de csak a csoporton belül már megfelelő referenciával rendelkező társasággal lépnek kapcsolatba, így ezzel az ajánlettevővel nem folytatnak tárgyalásokat. Döbrössy Gábor műszaki igazgató kiemelte, hogy a Vodafone bázisállomáshelyeinek 80–90 százaléka alkalmas az új berendezések telepítésére. Vitai elmondta még, hogy jelenleg a legolcsóbb 3G-s telefon beszerzési ára 250–300 euró között van, a legdrágább pedig 600 euróba kerül.

Marchhart Pál távközlés-politikai igazgató pedig arról számolt be, hogy a vállalat befizette a költségvetésbe a 3G-s szolgáltatás 16,5 milliárd forintos koncessziós díjának 2004-re eső, 5,5 milliárd forintos részletét, míg az idei évre vonatkozó 2,5 milliárd forintot várhatóan a jövő év elején utalják át. A későbbiekben, a 15 éves koncessziós időszak alatt (2019-ig) a 3G-s forgalomból származó bevétel 0,3 százalékát fizeti be a Vodafone a költségvetésbe, de legalább 8,5 milliárd forintot ad.

A Vodafone 3G-s szolgáltatási palettáján a videoüzenet-küldés, a háromdimenziós mobiltelefonos játék, a CD-minőségű zeneletöltés, illetve a gyors hírszolgáltatás szerepel – mondta Graeme Millan marketingigazgató. Marchhart arról is beszámolt, hogy a számhordozhatóság keretén belül a múlt év végéig 4439 ügyfél távozott a Vodafone-tól, miközben közel 26 ezer érkezett a riválisoktól.

Azóta történt

Előzmények