A Sun megveszi a MySQL-t


Mårten Mickos

A Sun Microsystems egymilliárd dollárért megveszi a MySQL nyílt forrású, relációs adatbázis-kezelő szoftvert fejlesztő MySQL AB-t. A vételár 800 millió dollár készpénzből és 200 millió dollárnyi részvényopció átvállalásából áll össze. Mårten Mickos, a svéd alapítású – de két székhelyről, Uppsalából és a kaliforniai Cupertinóból irányított – vállalat vezérigazgatója a tranzakció lezárultával a Sun vezetőségének tagja lesz.

A MySQL – amint a CNET News.com rámutat – az egyik legsikeresebb nyílt forráskódban utazó vállalat. Adatbázis-kezelője része a web- és vállalati szervereken általánosan használt ún. LAMP (Linux, Apache, MySQL és PHP) megoldáscsomagnak, amely ingyenes, open source termékekből épül fel. A vállalat terméke ingyen hozzáférhető, bevételt az előfizetés fejében kérhető terméktámogatás és egyéb kapcsolódó szolgáltatások hoznak.

A terméktámogatási feladatokat a Sun fogja átvenni (korábban a cég egy konkurens megoldást, a PostgreSQL-t támogatta). A tranzakció lebonyolítását követően a MySQL integrálódik a Sun szoftverértékesítési és szolgáltatási üzletágaiba; az átmeneti időszakban a két cég szakembereiből álló team készíti el az integrációs terveket. Az akvizíció várhatóan a harmadik vagy negyedik negyedévben zárul le.

Azóta történt

Előzmények