A Sony nem hagyja magára a Dellt

A Sony ígéretet tett arra, hogy átvállalja a Dell által visszahívott akkumulátorok cseréjéből adódó költségek egy részét. Mint arról tegnap beszámoltunk, az amerikai vállalat az iparág történetében példátlanul nagy számú terméket, 4,1 millió, notebookokhoz használt akkumulátort rendelt vissza, mert kiderült, hogy túlmelegedhetnek, s akár ki is gyulladhatnak. Ezeket az alkatrészeket a Sony szállította, melynek vezetői bejelentették, hogy osztoznak a kártérítés költségeiben.

A japán cég szóvivője, Rick Clancy kijelentette: „A visszahívási ügyben többféleképpen is támogatjuk a Dellt, s ez közülük az egyik.” A várható pénzügyi következmények még nem láthatóak tisztán, a Sony sem tudja még, hogy mennyibe is fog kerülni a fogyasztók kártalanítása, de a szóvivő annyit még elmondott, hogy más PC-gyártóknak is szállítottak akkumulátorokat, bár gondok csak a Dell által szerelt gépeknél mutatkoztak. A hiba természetéről nyilatkozva Rick Clancy kifejtette, hogy rövidzárlat okozta az eddigi esetekben a problémát: feltehetőleg mikroszkopikus fémdarabkák törték át az anódot a katódtól elválasztó szigetelést, s így hozták létre a zárlatot. A cégnél ismerik ezt a gondot, s a hiba lehetőségét a gyártás során igyekeznek kizárni, ám tökéletes megoldás erre nem létezik. A probléma az, hogy – míg a legtöbb esetben az akkumulátor ilyen rendellenességnél egyszerűen csak végleg lemerül – nagyon ritkán, de előfordulhat olyan mértékű melegedés, amitől az akku lángra kap. A meghibásodás esélye függ attól is, hogy milyen felépítésű számítógéphez, milyen pozícióban építik be az alkatrészt. S bár a elvi lehetősége fennáll, az eddigi adatok szerint a meggyulladt akkumulátorok száma igen csekély. „A [kigyulladt akkumulátorokat] a két kezemen meg tudom számlálni” – mondta a szóvivő.

Az esetleges tűztől rettegő menedzsereket ez a nyilatkozat talán nem nyugtatja meg, de néhány szakértő is azt állítja, hogy kicsi a kockázat. Ted Schadler, a Forrester kutatóintézet alelnöke szerint a négymillió akkumulátorhoz képest igazán elhanyagolható az a néhány eset, amikor baj történt, s az ügyet kissé felfújják. Schadler úgy véli, most nem olyasmiről van szó, mint amikor a Ford Pinto márkájú, életveszélyes autójából 1978-ban 1,5 millió darabot kellett visszahívni, mert konstrukciós hiba miatt több halálos baleset is történt.

Közben már folynak a találgatások a várható piaci hatásokról. Annyi bizonyosnak látszik, hogy a szerencsétlen ügy nyertese a Dell konkurense, a Hewlett-Packard lehet. De a Sonynak is igen rosszkor jött az affér, mert jelenleg éppen radikális átalakítások bevezetése révén igyekeznek profitjukat növelni.

Azóta történt

Előzmények

  • Dell: Tűz van, babám!

    Több mint négymillió, potenciálisan tűzveszélyes akkumulátor visszahívásáról döntött a Dell.

  • Reformokkal kúrálja magát a Dell

    Növekedési lehetőségek után kutat a világ legnagyobb PC-gyártója. Hogyan lesz évi 55 milliárdból 80?

  • Vészjelzés a Delltől

    Közel ötéves mélypontra esett a világ legnagyobb számítógépgyártója részvényeinek árfolyama.

  • Belelendült a HP

    Az idei üzleti évre 91 milliárd dollár árbevételt tervez a vállalat, amely most 51 százalékkal növelte nyereségét.