A Seagate felvásárolja a Maxtort

A piacvezető merevlemezgyártó Seagate Technology 1,9 milliárd dollárért felvásárolja egyik riválisát, a Maxtor Corporationt – a New York Times értesülései szerint erről állapodott meg a két vállalat tegnap. Az ügylet során a Maxtor tulajdonosai minden egyes részvényük után 0,37 Seagate-papírt kapnak, ami a piaci értéknél 60 százalékkal jobb ajánlat. Ezzel az egyesült vállalat 84 százaléka kerül a Seagate kezébe.

A híradások szerint a Seagate vezető pozícióját igyekszik erősíteni a piacon negyedik legnagyobb gyártóként jegyzett konkurense felvásárlásával. (A második a Western Digital, a harmadik pedig a Hitachi.) A vállalat egyben úgy számol, hogy saját infrastruktúráját használva költséghatékonyabban tudja majd előállítani a Maxtor termékeit.

Az 1979-ben alapított Seagate a személyi számítógépekben használt merevlemezek úttörő gyártója. A vállalat a júliusban véget ért üzleti évében 7,55 milliárd dollár árbevételt ért el, adózás utáni nyeresége pedig 707 millió dollár volt. A Maxtornak nem megy ilyen jól a szekér: a cég forgalma tavaly 4,08 milliárdról 3,79 milliárd dollárra esett vissza, vesztesége pedig 182 millióra rúgott.

Azóta történt