A Red Hat is összeáll a Microsofttal?

Hirdetés


Az elmúlt hetek, hónapok egyik fontos híre, hírsorozata volt, hogy a Microsoft egyrészt folyamatosan szabadalomsértéssel vádolta meg a Linux-közösséget, ugyanakkor a Novell-lel kötött megegyezés után – több-kevesebb sikerrel, hiszen a Xandros és a Linspire egyezségre lépett a redmondi óriással – igyekezett több Linux-disztribútort is kétoldalú szabadalmi szerződések aláírására rávenni. A nyílt forráskódot támogatókat megosztotta már a Novell „engedménye” is, a következő megállapodások pedig csak tovább borzolták a kedélyeket. Az elmúlt hetekben több ilyen új megállapodás híre is felröppent, ám mindegyiket cáfolták. Épp ezért érdekes, hogy most Matthew Szulik, az egyik legnagyobb Linux-terjesztő, a Red Hat Inc. vezérigazgatója elismerte a Reuters tudósítójának, hogy cége tavaly valóban folytatott tárgyalásokat a Microsofttal, ám ezek az egyeztetések még a Red Hat riválisával, a Novell-lel megkötött szerződés aláírása előtt megszakadtak.

Amikor az újságíró feltette a természetesen adódó kérdést, hogy vajon a Red Hat most tárgyal-e megegyezésről, akkor Szulik csak ennyit mondott: „Nem tudok válaszolni a kérdésére.” A Red Hat vezetőjének nyilatkozatát a Microsoftnál egyelőre nem kommentálták.

A kérdés a Red Hat vezető piaci szerepe miatt döntő fontosságú lehet a szabad szoftverek területén. Épp emiatt történt meg az, hogy a Free Software Foundation, mely szervezet a General Public License megalkotója és számos Linux-programrész jogtulajdonosa, a forgalmazói szerződésekbe beiktatott egy záradékot, mely akadályozza a Novelléhoz hasonló megállapodás aláírását a Microsofttal.

Azóta történt

Előzmények