A MySQL SAP-tanúsítványra pályázik

A svéd MySQL AB technológiai cég méltán népszerű nyílt forrású relációs adatbázisa, melynek 5.0-ás verzióját tavaly októberben bocsátották útjára, a brit The Register informatikai magazin szerint még ebben az évben hivatalosan is SAP-tanúsított termék lesz, aminek valószínűségét mi sem bizonyítja jobban, mint hogy már tíz teszten van túl sikeresen az előírt tizenkettőből. A minősítés azt fogja jelenteni, hogy a MySQL hivatalosan is képes lesz kezelni nagy tömegű tranzakciókat, az adattárakat pedig sok felhasználó érheti el egyidejűleg egy SAP rendszeren belül is. A két vállalat még 2003 májusában kötötte meg azokat a fejlesztési és licencmegállapodásokat, amelyek a mostani fejlesztési munkákat megalapozták.

Eddig az SAP felhasználói jól skálázható, megbízható, zárt forrású adatbázisokkal használták ERP-rendszerüket. Az utóbbi időben ezen a piacon látványos előretörést ért el a Microsoft saját SQL Server adatbázisa, és most a MySQL előtt is megnyílhat a lehetőség az üzleti alkalmazások területén. Zach Urlocker, a svéd cég marketingmunkájáért felelős alelnöke nyilatkozatában egy „hihetetlen” jó befektetésnek mutatta be termékük választását.

Az integrált vállalatirányítási rendszereket (ERP) vásárló felhasználók ma már egyre több ajánlat közül választhatnak: az említett Microsoft mellett például az Oracle adatbázis-kezelője jelenti a legnagyobb csábítást. Az SAP a Microsofttal is együttműködik ezen a koncentrálódó piacon, míg az Oracle legfontosabb partnere az IBM. A MySQL-nél arra számítanak, hogy azok a szervezetek, amelyek Linuxot használnak, új projektjeiknél a jövőben a nyílt forrású adatbázisokat fogják előnyben részesíteni.

Érdemes tehát alaposan tájékozódni: az ár-, minőség- és szolgáltatási verseny mellett rövidesen megjelenik még egy döntési tényező az ERP-piacon: zárt vagy nyílt forrású legyen a választott adatbázis?

Azóta történt

Előzmények

  • Itanium a BorsodChemnél

    A vegyipari vállalat új, Linux- és Itanium-alapú, SAP-üzemeltetési platformot vezetett be a HP közreműködésével.

  • Nyomul az SAP a kicsiknél is

    Tovább erősíti jelenlétét a hazai kis- és középvállalati piacon a szoftvergyártó, a mySAP All-in-One partnermegoldások száma már megközelíti a hatszázat.

  • Már nem lehet kicsiben játszani az ERP-piacon

    Felelőtlenségnek tartja az IFS a nemzetközi standardoknak nem megfelelő termékek állami támogatását.