A mobilon és Montenegrón keresett az MTelekom

A várakozásokat 2 milliárd forinttal, a bázist pedig több mint 10 milliárd forinttal meghaladó, 41,4 milliárd forintos adózott féléves eredményről számolt be az évet még Matávként kezdő Magyar Telekom.

Nem sikerült rosszul a második negyedév a Magyar Telekomnál, igaz, a mostani számok először tartalmazzák a Telekom Montenegro Csoport (TCG) eredményeit is, hiszen a TCG mérlegét 2005. március 31-i állapottal konszolidálta a cég. A belföldi és a nemzetközi vezetékes bevételek csökkenését ugyan nem sikerült megállítani, de ezt ellensúlyozta a magasabb mobil- , illetve adatátviteli értékesítés. Persze, a befektetők jobbat is el tudtak volna képzelni, mint a 0,7 százalékos növekedés (igaz, ez itt 2 milliárd forintot jelent), amellyel a teljes félévi árbevétel alig maradt el a 300 milliárd forinttól. A működési költségeket viszont – köszönhetően a létszámleépítések folytatásának – sikerült csökkenteni, így az üzemi eredmény az egy évvel ezelőtti értéket több mint 10 milliárd forinttal haladta meg. Az így elért 68 milliárd forintot 15 milliárd forintos pénzügyi mínusz csökkentette, és a cégnél az adók és a kisebbségi részesedések kifizetése után 41,4 milliárd forint maradt. A fontosabb mutatók közül említést érdemel, hogy az első félévben az EBITDA 1,6 százalékkal 124,1 milliárd forintra csökkent, az EBITDA ráta pedig 41,4 százalék volt.

A kimutatásokat az idén komolyan javította, hogy az IFRS szabályok változása miatt 2005. január 1-től a goodwill-amortizáció megszűnt, helyette évente kell ellenőrizni, hogy bekövetkezett-e értékvesztés. Ennek eredményeként 2005. I. félévben az értékcsökkenés 56 milliárd forintra mérséklődött az egy évvel korábbi 68,4 milliárd forintról. Ami még fontos: a nettó adósságállomány 59,4 milliárd forinttal emelkedett 2004. december végéhez képest az osztalékfizetés és a TCG tranzakció következtében. Az eladósodottsági ráta ezzel, 38,5 százalékra nőtt június végére, az egy évvel korábbi 34,6 százalék után.

Azóta történt

Előzmények