A magyar it lehetőségei Amerikában

Részben a szoftverexport lehetőségeit igyekezett feltárni Amerikában a Medgyessy Péter miniszterelnök vezette delegáció – mondta Kóka János, az Informatikai Vállalkozások Szövetségének (IVSZ) elnöke, aki tagja volt a küldöttségnek. Emellett arról is tájékozódtak, miként lehet bevonni Magyarországra működőtőkét az USA-ból, illetve milyen lehetőségek vannak arra, hogy Magyarországra hozzanak olyan amerikai tudást, amerikai intézményeket, amelyek a magyar tudásgazdasággal együtt javíthatják Magyarország tudásexportáló képességét.

Nagy a verseny az országok és régiók között az amerikai tőke kegyeiért. Az informatikai szektort érintő befektetésekért elsősorban Délkelet-Ázsia és Kelet-Közép-Európa "meccsel" egymással. Olyan üzeneteket kellett a látogatás során eljuttatni az amerikai döntéshozókhoz, amelyek bizonyítják, hogy Magyarország másoknál kedvezőbb lehetőségeket nyújt a befektetésekre. Számos érv szól Magyarország mellett. Hazánk kedvező földrajzi fekvéséből adódóan kaput nyithat az ide települő vállalkozásoknak az Európai Unió piacaira, illetve a tőlünk keletebbre fekvő országokba. Az út során nyilvánvalóvá vált, hogy a befektetők megnyeréséhez további adókedvezményeket kell adni – fogalmazott lapunknak Kóka.

A kormány delegációja a San Fransisco-i elektronikai és informatikai cégek vezetőivel való találkozás után látogatást tett a Virginia állambeli Magyar Technológiai Központban (HTEC) is, amely a magyar informatikai cégek amerikai piacra jutását hivatott támogatni. A miniszterelnök találkozott a központ munkatársaival, valamint a szakmai munkát támogató amerikai szervezetek képviselőivel. A rendezvényen részt vett annak a tíz magyar technológiai cégnek a képviselője is, amelyek nyertek a nem kormányzati hivatalként, hanem cégként működő HTEC-iroda pályázatán, s így százezer eurós összegig kapnak anyagi és amerikai szakértői asszisztenciát az Egyesült Államokban való szakmai és gazdasági sikereik megalapozásához – olvasható a magyarország.hu honlapon.

Az IVSZ szerint elsődleges nemzetgazdasági célkitűzés a tudásalapú gazdaság fejlesztése, hiszen a magyar GDP 13 százalékát előállító ICT (informatika és távközlés) szektor évi tízszázalékos növekedéssel és jelentős hozzáadott érték termeléssel a magyar gazdaság egyik húzóágazata. Ennek jegyében magyar it-cégek amerikai piacra juttatása érdekében a szövetség már korábban is komoly lépéseket tett: szerződést kötött például az Amerikai Magyar Cégvezetők Körével (AHEC), hogy Magyarországon és az Egyesült Államokban egyaránt hatékony piaci segítséget kapjanak az exportképes magyar vállalkozások.

A magyar informatikai piac népszerűsítése érdekében Medgyessy Péter a HTEC központjában találkozott a magyarországi érdekeltségekkel rendelkező amerikai vállalatok képviselőivel is, köztük olyanokéval, mint az ExxonMobil a General Electric vagy az EDS. E vállalatok a közelmúltban határozták el, hogy szolgáltató központot nyitnak itt.

Kóka elmondta, hogy ezeknek az utaknak egyebek között az is hozadékuk, hogy a kormányzat képviselői első kézből kapnak tájékoztatást az információs társadalom legújabb vívmányairól. Amikor például az Egészségügyi Minisztériumban Tommy Thomson miniszterrel tárgyalt a delegáció, a csaknem egyórás megbeszélés négyötöde informatikáról szólt, arról, hogy a megelőzés vagy a betegirányítási rendszer miként támogatható informatikával.

Azóta történt

Előzmények