A Hub és a HoloLens a Microsoft idei innovációja

A Microsoft az egyébként egy évig ingyenesen is frissíthető Windows 10 részletesebb ismertetése mellett két olyan hardvert mutatott be, amelyek a vállalat idei innovációjáért fognak felelni.

Hirdetés

A Microsoft Surface Hub nevű újdonság egy 84 hüvelykes, 4K-s felbontást kínáló kijelző, amely a Perceptive Pixel termékcsalád új generációját képviseli. Továbbra is az irodai igények kiszolgálása a cél, így az érintésre érzékeny kijelzőn több ujj matathat, sőt, több tollal is lehet rá írni. A termékben számos szenzor, két kamera, egy tömb mikrofon, illetve pár hangszóró lesz, de az igazi újítást a Windows 10 operációs rendszer adja kifejezetten a fali táblákhoz tervezett felhasználói felülettel.


Microsoft Surface Hub

A Surface Hub egyébként önmagában egy komplett PC, tehát a belsejében megvan minden, ami az önálló működtetéséhez szükséges, és az elterjedt beviteli eszközöket is lehet hozzá csatlakoztatni.

A konferenciába becsatlakozhat bárki a Skype-on (Lync) keresztül, és a Surface Hubra írt tartalom megosztható a videotelefonáló felhasználókkal is.

A Microsoft másik újdonsága, ami kétségtelenül igen nagyobb szólt, a HoloLens. Ez az önálló termék lehetővé teszi a holografikus megjelenítést a valós világon belül. Az újdonság lényegében egy nagyobb szemüvegként fogható fel, amely a szem előtti lencsékre vetíti ki a szükséges képet, de ezeken a lencséken át is lehet látni, tehát a valós világ sem lesz elrejtve a felhasználó elől. Ez rejti a termék igazi érdekességét, ugyanis a kivetített holografikus tartalom lényegében magába a világba olvad bele.


Microsoft HoloLens

A HoloLens természetesen térhangzást is biztosít, hogy a holografikus tartalom által kiadott hangok a valós térben elfoglalt helyüknek megfelelően legyenek előállítva, illetve magán a szerkezeten még számos szenzor található. Sajnos a belső hardverről nincs sok adat. A holografikus tartalmat egy belső lapka állítja elő, amely tartalmaz processzort és grafikus vezérlőt is, de ezt kiegészíti a HPU, vagyis a holografikus processzor, amely a valós világ feltérképezéséhez és hologramok megfelelő projekciójához kell.

Sajnos ennél több lényegi információ még nem áll rendelkezésre, de a HoloLens önálló szerkezetként Windows 10-et futtat, ám az üzemidő egy fontos kérdés lehet. A rendszer alapvető eleme lesz a HoloStudio is, amellyel virtuális tárgyakat lehet előállítani, majd a kész modell háromdimenziós nyomtatóval akár elő is állítható.

Azóta történt