A HP vezényli a schengeni IT-felújítást

Az Európai Bizottság hitelesítette a HP-val és három európai társával azt a közel 50 millió dollár értékű fejlesztésről szóló szerződést, amely a Schengeni Információs Rendszer (SIS) következő generációját hivatott megvalósítani, beleértve a központi információs rendszerek megújítását, a határigazgatást és a rendőrségi információkat, valamint a vízumigények kezelését megvalósító infrastruktúra kialakítását.

A bonyolult, több rétegű feladat kidolgozásában az amerikai vállalat belga leánya mellett a francia Steria - mely 1 milliárd euró feletti éves árbevételt produkáló, 9 ezer főt foglalkoztató IT-vállalat -, és német érdekeltsége a Mummert Consulting, valamint a Luxemburgban székelő Primesphere, egy architektúra/infrastruktúra szervezésben és biztonsági kérdésekben szakértő cég vesz részt. A rendszer megvalósításáért és a folyamatos, biztonságos üzemeltetésért a HP lesz a főfelelős. A jelenlegi megoldás - amely egyébként a világ legnagyobb határellenőrzési és rendőrségi információs rendszere – egyidős az 1985-ben szentesített Schengeni Egyezménnyel. Ez a megállapodás alapvetően lehetővé teszi az embereknek a 15 szerződő országban, hogy ha már belépett valamelyik tagállamba, akkor onnan kezdve szabadon utazhat a „schengeni” zóna teljes területén viszonylag korlátok nélkül (azért némi korlátozás illetve ellenőrzési lehetőség van a zónán belül is, elsősorban az országok közötti átjárásnál). Magyarország előreláthatólag 2007-ben csatlakozik az egyezményhez.

A röviden SIS II-nek titulált projekt várhatóan 2007-ben fejeződik be, az adatbázisok teljes körűen tartalmazni fogják a körözött és eltűnt személyek, a lopott autók, a használatos személyi okmányok és bankjegyek adatait is, mely ismeretanyagot – a határvédelmi szervek mellett - a résztvevő tagállamok rendőrségei is felhasználhatják majd munkájuk során. A mostaninál lényegesen alkalmasabb lesz a rendszer a jó minőségű fényképek és ujjlenyomatok tárolására. Az informatikai rendszerváltást az Európai Unió bővülése is indokolja, mivel az új tagállamok belépése következtében a feldolgozásra kerülő adatok mennyisége lényegesen megnő.

Külön említést érdemel a vízumok kezelésére hivatott Visa Information System (VIS) új alapokra helyezése, ami azt fogja eredményezni, hogy valamelyik zónabeli tagállamba történő belépéskor - jogilag rendezett formában - a hatóságok hatékonyan intézhetik a vízumokkal összefüggő adminisztrációkat, ellenőrizhetik az adott vízummal kapcsolatos engedélyeket. A tárolt adatok közé a jövőben a beutazót meghívó személy adatai is bekerülnek, amit biztonsági okokkal magyaráznak az illetékesek. A biometrikus adatokat is kezelő struktúra 2007 második felétől több mint 20 millió vízumkérelmet, és 45 millió körüli vízumellenőrzést illetve érvényesítést kezel majd évente.

  • Kapcsolódó cégek:
  • HP

Azóta történt

Előzmények