A hónap végén jön az utolsó HP processzor

A Hewlett-Packard május legvégén dobja piacra a HP 9000 sorozatú Unix-szerverekhez használható utolsó processzorfrissítést: a PA-8900 lesz a cég utolsó saját fejlesztésű központi chipje. A vállalat már korábban felhagyott a Compaqtól örökölt – hajdan forradalmi – Alpha lapkák fejlesztésével, saját leleményét pedig most nyugdíjazza. E modellek helyett a jövőben az Intellel közösen megálmodott – eddig csupán mérsékelt sikereket elérő – Itanium chipek kerülnek a pc-gyártó csúcskategóriás kiszolgálóiba.

Az új PA-8900 jelölésű chip, mely két processzormagot rejt, hatalmas, 64 MB méretű másodszintű gyorsítótárat tartalmaz, és – a várakozásoknál valamivel alacsonyabb – 800 MHz-es, 1 GHz-es és 1,1 GHz-es változatokban kerül forgalomba. A vállalat ezt követően már nem jelentkezik újabb PA-RISC lapkákkal, a már forgalomban lévő HP 9000-es kiszolgálókat azonban még 2011-ig támogatja.

A fejlesztés teljesen mégsem áll le. Noha új processzor már nem lesz, 2006-ban még megjelenik egy új – Arches kódnéven emlegetett – alaplapi vezérlőlapka-készlet a szerverekhez, mely a mostaniaknál háromszor-négyszer gyorsabb adatátviteli sebességet tesz lehetővé a komponensek között, és szintén jövőre ígérik HP-UX operációs rendszer új változatát is.

  • Kapcsolódó cégek:
  • HP

Azóta történt

Előzmények