A halál időpontja nem titok többé

Big data analízissel és egy szuperszámítógéppel 30 napos pontossággal meghatározható a várható élettartam.

Hogy jó volna-e előre tudni a halálunk pontos időpontját, számos etikai és társadalmi vitát válthat ki. A lehetőség azonban mostantól adott, hiszen a Beth Israel Deaconess Medical Center Boston (USA, Massachusetts) szuperszámítógépe megdöbbentő pontossággal képes meghatározni a dátumot.

Hirdetés

A betegeket a géppel összekötve az kiolvassa az összes fontos élettani információt, miközben az elérhető adatok (orvosi kezelések, laboreredmények, korábbi állapotfelmérések) és más páciensek eredményei alapján 96 százalékos pontossággal meghatározza a halál várható dátumát.

A gépbe jelenleg 250 ezer beteg adatait vitték fel az elmúlt harminc évből, ahogy ez a szám nő, úgy lesz még hátborzongatóbb, egyre pontosabb a becslés. A kissé morbid projekt mögé nézve azért látni kell, hogy a big data analízissel az orvosok munkáját, illetve végső soron a betegek életminőségét javíthatjuk jelentősen.

A dátumot egyébként nem közlik a betegekkel az orvosok, a megfelelő kezelés kiválasztásához és a jobb ellátás miatt van rá szükség. A halál időpontja mellett a különböző egészségügyi problémák megjósolására alkalmas szuperszámítógép előre figyelmeztet, ha a mintákkal történt összevetés alapján például szívinfarktus, rák, vagy egyéb betegség fenyeget.

Előzmények