A Google már zenét is keres

Tovább bővül a Google keresője, a jövőben az internetes találatok és a különálló képkereső szekció mellett megkülönböztetett figyelem kíséri majd a zenével kapcsolatos kéréseket. A cég úgy tervezi, hogy a fő találati képernyő felső részén helyezne el egy elkülönített területet olyankor, amikor a felhasználó valamilyen zenével kapcsolatos kifejezésre keres. Ebben a zenészekkel kapcsolatos információkat, albumok címeit és lehetőleg egy képet is megmutatna, majd a "Tovább" linkre kattintva válna elérhetővé egy bővebb információs oldal dalcímekkel, felhasználói értékelésekkel és természetesen az online vásárlást lehetővé tevő linkekkel.

Bár a Google zenekereső szolgáltatásában benne rejlik annak veszélye, hogy a keresőcég – az online zeneáruházak linkjeiért cserében – egy idő után szeretné majd kihasítani a maga szeletét az oldalain keresztül lebonyolított zenevásárlásokból, a Google cáfolja ilyen irányú terveit. Megan Quinn, a cég szóvivője leszögezte, a szolgáltatást ingyenesnek szánják, és a jövőben sem fognak senkitől pénzt szedni érte. Egyszerűen csak úgy tapasztalták, hogy a kereső forgalmában kiugróan magas a zenével kapcsolatos keresőszavak előfordulása, ezért fejlesztették ki a szolgáltatást.

A zenekereső amúgy egyetlen Google mérnök partizánakciójából indult. A keresőcég pártolja, hogy dolgozói a szigorúan vett munkafeladatok mellett a munkaidő egy részében egyéni kutatásaikkal is foglalkozzanak. Ilyen – a cégen belül "az időd 20 százaléka projektnek" becézett – egyéni innovációkból nőtt ki az évek során többek között a Google News hírkereső szolgáltatás és a társaság ingyenes levelezője, a Gmail is.

Azóta történt

Előzmények