A GE után a Microsoft következik

A Financial Times gazdasági magazin és a PricewaterhouseCoopers immár hetedik éve készíti el közös felmérését, melyben a világ legelismertebb vállalatait és vállalatvezetőit keresik. 2004 augusztusában láttak neki a legfrissebb információk összegyűjtésének, melynek során 25 ország több mint 1000 vállaltvezetőjét kérdezték meg. A felmérésbe idén először vontak be civil szervezeti és alapítványi vezetőket is. A résztvevőknek a feltett kérdések mindegyikére három vállalatot vagy személyt kellett megnevezniük válaszul.

A válaszadók véleménye alapján az évek óta vezető General Electric után a Microsoft lett a világ második legelismertebb cége. (A harmadik helyet a Toyota szerezte meg). A legelismertebb vállalatvezető pedig Bill Gates lett, aki immár harmadik éve birtokolja ezt a címet. A válaszadók igen nagy elismeréssel beszéltek a Microsoft alapítójáról; kihangsúlyozták jó üzleti érzékét és kreativitását.

Azokra a kérdésekre, hogy „Melyik vállalat jelenti részvényesei számára a legnagyobb értéket?”, „Melyik vállalat társadalmi felelősségvállalása a leglátványosabb?” és „Melyik vállalat végzi a leglátványosabb termék- vagy szolgáltatásinnovációt?” a válaszadók többsége szintén a Microsoftot jelölte meg, így ezekben a kategóriákban is a redmondi szoftvercég nyerte el az első helyet. A „leghatékonyabb vállalatirányítás” kategóriában, pedig a negyedik helyet szerezte meg a vállalat.

A Microsofton kívül nyolc egyéb IT-vállalatnak sikerült helyezést elérnie a kategóriák valamelyikében. Az IBM, a Dell, a HP, az Intel, Apple a „legelismertebb vállalatok”, az Oracle, a Siemens és a Cisco pedig a „legelismertebb vállalatvezetők” listáján került be az első 45 közé.

A felmérés készítői idén egy igen rendhagyó kérdést is feltettek a válaszadóknak: arra voltak kíváncsiak, hogy ki az a jelenlegi vagy múltbéli személy, akit szívesen látnának saját vállalatuk irányítói csapatában. A válaszok alapján Jack Welch, a GE volt elnöke után Bill Gates az a személy, akinek jelenlétét a mostani vállalatvezetők szívesen vennék saját stábjukban. Ez utóbbi listán egyébként a Microsoft-vezér olyan személyeket előzött meg, mint Winston Churchill, Bonaparte Napóleon vagy Henry Ford.

Azóta történt

Előzmények