A céges Halo-szoba titkai

Néhány nappal azután, hogy David Geffen, Jeffrey Katzenberg és Steven Spielberg eladta a Viacom kezében lévő Paramount Picturesnek az általuk alapított DreamWorks független filmstúdiót, Katzenberg máris új vállalkozással lépett piacra. A DreamWorks műhelyeiben a Hewlett-Packarddal közösen kifejlesztett, Halo névre keresztelt high-end videokonferencia-rendszert kifejezetten arra szánják, hogy segítségével a vállalatok megspórolhassák alkalmazottaik utazásainak nagy részét. Katzenberg már 2001-ben is fantáziát látott ebben a lehetőségben, de az akkori videokonferencia-megoldásokat ügyetlennek, gyerekesnek és megbízhatatlannak találta. Megbízta hát a DreamWorks műszaki fejlesztőit, hogy hozzanak össze valami sokkal jobbat. A HP-vel való együttműködésben elkészült eredményt, a Halót 2005 végén mutatták be az érdeklődőknek – derül ki a The Economist tudósításából.

Egy-egy szoba kialakításának költsége 550 ezer dollár, a technikai szolgáltatást a HP nyújtja havi 18 ezerért, ám ezért a realisztikus képminőség mellett azonnali válaszadást lehetővé tevő, nagy sebességű adatátvitelt is adnak.

A Halo nem egyszerűen készülékek, hanem sajátos szobák rendszere. (Más videokonferencia-megoldásoknál legalább negyedórát igényel a helyiségek átrendezése a beszélgetések előtt.) Minden szoba tartalmaz négy nagy felbontású plazmaképernyőt, valamint egy világítási és egy kamerarendszert. A falak színétől a berendezési tárgyakon át a módosítható bevilágításig úgy tervezték meg a helyiséget, hogy a videokonferenciában éppen részt vevő felek úgy érezzék, nem választja el őket több ezer kilométer. Mindent annak rendeltek alá, hogy a szolgáltatást igénybe vevők úgy érezzék, mint ha egy szobában lennének a vonal túlsó végén ülő partnereikkel.

Katzenberg maga a Halo bevezetése óta a korábbi háromhetenkénti utazás helyett csak minden negyedik hónapban látogat el Nagy-Britanniában lévő irodájába, a közbenső időben videokonferenciázik. A DreamWorksnél kilenc Halo-szoba van, a HP-nál 13, az Advanced Micro Devices (AMD) chipgyártónál kettő, a Pepsinél öt és a Procter & Gamble, illetve a Novartis is rendelt már ilyen helyiségeket. A HP reményei szerint 2006-ban több mint száz Halo-szobát helyeznek üzembe. A felhasználók arról számolnak be, hogy míg a korábbi videokonferencia-rendszereket ritkán használták, addig a Halo folyamatosan működik. Hector Ruiz, az AMD vezére elmondta, hogy az újdonságnak köszönhetően megszűntek az utazások cége kaliforniai és texasi telephelyei között, Steve Reinemund, a Pepsi feje pedig arról számolt be, hogy minden egyes vezérigazgató, akinek megmutatta a Halót, úgy nyilatkozott, hogy vetet egy rendszert a saját cégének is. Úgy tűnik, a felső vezetők váratlan marketingsegítséget adnak a rendszer terjedéséhez – egymásnak mesélve róla mintegy suttogó propagandával terjesztik a Halo jó hírét.

  • Kapcsolódó cégek:
  • HP

Azóta történt

Előzmények

  • Belelendült a HP

    Az idei üzleti évre 91 milliárd dollár árbevételt tervez a vállalat, amely most 51 százalékkal növelte nyereségét.