Mennyibe kerül nálunk a 3D nyomtatás?

Tavaly jelent meg egy hosszabb írás az IT cafén, mely a 3D-s nyomtatás világát mutatta be vázlatosan. Már akkor többen elmondták a hír topikjában, hogy jó lenne tudni, jelenleg vajon milyen áron lehet ilyen szolgáltatásokhoz, illetve eszközökhöz hozzájutni Magyarországon.

Hirdetés

Nos, a helyzet az elmúlt egy évben nem sokat változott, így kifejezetten hasznos olvasmányok lehetnek a 3d kívánság blog azon bejegyzései, melyek ezt a témát járják körül.

Az egyik posztban Erősné Bíró Imola a nyomtatási árakat foglalja össze táblázatos formában is. A példadarab egy 2x2-es Lego kocka, az árak erre vonatkoznak: „A végösszeg egy alap munkadíjból és a felhasznált anyag árából tevődik össze. A munkadíjak 3 és 20 euró között mozognak. Az árakat 300-ra kerekített euróval számoltuk át forintra, így a munkadíjak 900 és 6000 forint között változtak.” Főbb megállapítások: ezer forint alatt nem lehet megszerezni egy ilyen nyomtatott kockát, illetve a legolcsóbb és legdrágább ár között 7-szeres a különbség.

3d kívánság

A válogatásban csak azok a cégek szerepelnek, akik a www.3dhubs.com oldalon kínálják szolgáltatásaikat. Érdekesség, hogy csak budapesti helyek szerepelnek az adatbázisban, bár vidéki nagyvárosokban is vannak 3D nyomtatók.

A másik bejegyzésben az elérhető nyomtatók árait veti össze a szerző – a garanciaérvényesítés könnyebbsége miatt a hazai kínálatot.

3d kívánság

Kiderül a táblázatból, hogy a 3D nyomtatók árai széles skálán mozognak, a legdrágább közel 900 ezer forinttal kerül többe a legolcsóbbnál. Ami viszont sokkal érdekesebb, hogy azonos készülékeket is akár 80 ezer forint különbséggel kínálnak a forgalmazók. A nyomtatók árainak összehasonlítását egy részletes infografikán is megnézhetjük a blogon.

Azóta történt

Előzmények