Elkészült a 3D-ben nyomtatott alvázú autó

Hirdetés

Egy észak-amerikai startup, a Divergent Microfactories a napokban bemutatta a Blade fantázianevű autóját, melynek az a különlegessége, hogy alvázát olyan elemekből építették meg kézzel, melyek mindegyikét 3D-s nyomtatással állították elő. A cégvezető, Kevin Czinger úgy véli, az általuk kifejlesztett technológia elindíthat egy folyamatot, melynek során a korábbiaknál környzetbarátabb, ugyanakkor nagyobb teljesítményű autók jelenhetnek meg.

Blade
[+]

A technológia lényege egy eredeti, egyedi fejlesztés, a Node-nak nevezett, 3D-s nyomtatással előállított alumínium csatlakozó, amellyel össze lehet illeszteni a szénszálas csöveket, és segítségével fel lehet építeni bonyolult szerkezeteket is. A módszer hallatlanul takarékos anyag- és energiafelhasználás terén a hagyományos megoldásokhoz képest: a Blade alváza 90 százalékkal könnyebb, mint a most használt autóknál alkalmazottak, emellett állításuk szerint sokkal erősebb, teherbíróbb és tartósabb is.

A készre szerelt Blade súlya mindössze 635 kg, melynek 700 lóerős motorja gázzal és benzinnel egyaránt üzemel, gyorsulása pedig kivételes: 2,2 másodperc alatt gyorsul nulláról 60 mérföld/órára, azaz kb. 100 km/h-ra.

A startup úgy tervezi, hogy évente 10 ezer ilyen alvázat tudnának készíteni, de ehhez még keresik a partnereket. Terveik között szerepel az is, hogy licencelik a technológiát kisvállalkozásoknak is, akik a saját maguk fejlesztenének erre az alvázra.

Azóta történt

Előzmények