1903. március 28.

Ötvenhét éves korában Párizs egyik elővárosában, Sceaux-ban elhunyt Jean Maurice Émile Baudot, a távközlési fejlesztések egyik nagy alakja, a róla elnevezett Baudot-kód létrehozója. Az ASCII elődjének tekinthető kód egy öt egységből álló digitális kódrendszer, melyet géptávíróknál alkalmaztak. A francia kutató tiszteletére nevezték el a távközlésben a jelarány mértékegységét baudnak.

 

Baudot
Émile Baudot

Baudot-kód

Azóta történt

  • 1865. május 17.

    A Párizsban tartott első nemzetközi távközlési kongresszuson megalakul a Nemzetközi Távíró Egyesület (International Telegraph Union), mely később Nemzetközi Távközlési Egyesületre (International Telecommunication Union) módosította elnevezését. A ma már az ENSZ fennhatósága alatt működő szervezet legfontosabb feladata a távközlési szabványok és szabályozások, illetve fejlesztések koordinálása.

  • 1845. szeptember 11.

    A franciaországi Magneux-ben megszületett Jean Maurice Émile Baudot francia feltaláló. Az autodidakta mérnök 1874-ben szabadalmaztatta az ötcsatornás távírókódot, amely később fokozatosan kiszorította a távközlésből a Morse-kódot. Baudot kódrendszerében az egyes betűket, számjegyeket és jeleket egy-egy, 5 darab igen-nem jelből álló kombináció jelölte. Róla nevezték el a baudot, a távközlés átviteli sebességének egységét.