16,7 milliárdot ad az Intel az Alteráért

A szerverek piaca lassan az egyedi megoldások felé mozdul el, amit mi sem bizonyít jobban, mint az Intel hétfőn bejelentett lépése: megállapodtak az Altera felvásárlásáról. A két vállalat 2013 óta dolgozik együtt, ez pedig a kékek számára egyedinek számít abban a tekintetben, hogy nem sok céggel osztják meg technológiájukat.

A csütörtökön kiszivárgott információk még csak arról szóltak, hogy újra tárgyalóasztalhoz ült az Intel és az Altera vezetősége, ma pedig már azt jelentette be a világ legnagyobb chipgyártója, hogy 16,7 milliárd dollárt (a pénteki záróérték - 54 dollár részvényenként - plusz 10,5 százalékos prémium) fizetnek, így a jövőben a PC-piac lassulását kompenzálandó nagyobb szeletet hasíthatnak az amúgy is nagyobb árréssel dolgozó adatközpontokba szánt lapkák gyártásával és értékesítésével.


[+]

A felhasználás helyén programozható logikai kapumátrixokban (FPGA) gondolkodó vásárlók OpenCL-lel programozhatják ezeket a félvezetőket, ezek pedig a részben fixfunkciós blokkok és a feladatspecifikusan konfigurálható tömbök, illetve az általánosan programozható vektormagokkal kiegészülve az Intel várakozásai szerint erősíteni fogják a vállalat pozícióját.

Az akvizíció a tervek szerint 6-9 hónap alatt fejeződhet be, az Intel pedig azt ígéri, az Altera ARM-alapú megoldásait továbbra is támogatni, fejleszteni fogja.

  • Kapcsolódó cégek:
  • Intel

Azóta történt

Előzmények