1500 főt bocsát el Costa Rica-i üzeméből az Intel

A PC-piac visszaesése és az elkésett mobilpiaci felocsúdás miatt folytatja hatékonyságnövelő és költségcsökkentő lépéseit az Intel. A processzorgyártó úgy döntött, hogy Costa Ricában, az 1997-ben alapított herediai üzemében befejezi összeszerelő és tesztelési tevékenységét, és a következő fél év során ezeket kínai, malajziai és vietnámi gyáraiba viszi át. A vállalat csak a gyártást költözteti el az országból, Chuck Mulloy szóvivő a Reuters hírügynökségnek azt mondta, hogy az átszervezés után mintegy ezren (mérnökök, pénzügyesek és HR-esek) továbbra is Costa Ricában fognak dolgozni, és az Intel az év második felében további 200-zal fogja bővíteni a létszámot.

Hirdetés

A processzorgyártónál idén további leépítek várhatóak, Stacy Smith, az Intel pénzügyi igazgatója még januárban közölte, hogy 2014-re összességében 5 százalékos (5400 fős) létszámcsökkentést terveznek. A vállalat alkalmazottainak száma jelenleg 107 600 fő.

Costa Ricát nagyon érzékenyen érintheti az Intel döntése, a vállalat ottani tevékenysége ugyanis jelentős részét adta az ország exportjának és GDP-jének – 2006-ban például az export 20 százaléka, a GDP 4,9 százaléka származott a processzorgyártásból.

Az Intel az év elején új, arizonai gyárának megnyitását is elhalasztotta „bizonytalan időre”, ám ez a lépés nem járt elbocsátásokkal, sőt, a vállalat a korábban a Fab 42-be felvett ezer embert ideiglenesen más üzemeibe helyezte át.

  • Kapcsolódó cégek:
  • Intel

Azóta történt

Előzmények