Megszűnik a 06 a telefonszámokban

Hirdetés

A Nemzeti Hírközlési Hatóság, a szaktárca, illetve a szolgáltatók részvételével tegnap egy szűk körű egyeztetést tartottak, s a résztvevők megállapodtak abban, hogy a magyar telefonszámok egységesen kilencjegyűek lesznek, vagyis megszűnik a világon már különlegességnek tartható 06-os előtárcsázás – tudósít mai számában a Népszabadság. Az még nem tudni, hogy a változtatást mikor vezetik be, a legkorábbi időpont jövő augusztus lehet, de megeshet, hogy egy-két évvel később történik meg csak az átállás.

A terv szerint a telefonszámok a körzetszámmal együtt állnak majd kilenc számból, így a mostani vezetékes számokat egy újabb számjeggyel megtoldják (a javaslat szerint a négyessel), ez kerül majd a körzetszám elé. De nincsenek még végleges döntések, az egyeztetés csak a legelső lépés volt a folyamatban.

Az egységesítés lehetővé teszi majd a könnyű bővítést, mivel várhatóan mind a mobil-, mind a vezetékes társaságok egyre több számot fognak igényelni a közeljövőben, ugyanakkor a már rég idejét múlt előhívót (06) ki lehet iktatni a forgalomból. Az átállás természetesen alapos előkészítést igényel (meg kell tervezni a kapcsolóközpontok átalakítását, a szoftverek módosítását, az ügyfelek tájékoztatását), s nyilvánvalóan pénzbe is kerül. A modernizáció azonban elkerülhetetlen, s a hazai szakembereknek van már tapasztalatuk is ilyen ügyekben, hiszen hasonló számkorrekcióra már többször is sor került az elmúlt két évtizedben – a legfontosabb az 1998-as volt, amikor a mobilszámok hétjegyűre változtak.

Azóta történt

  • Nem nő tovább az ADSL-piac

    Második hónapja nem regisztrál új előfizetést az NHH statisztikája. Telítődött a vezetékes piac.

Előzmények