Ötletek otthoni hálózatokhoz

Lakótelep ellen 5 GHz

Van egy tipikus szituáció, amikor valóban érdemes egy újabb routerbe beruházni, mégpedig akkor, ha a környezetünkben már boldog-boldogtalan wifit használ, és a szomszédos hálózatok gyengítik, zavarják egymást. Ez a helyzet tipikusan sokemeletes társasházakban, lakótelepeken ismerős: több tucat hálózat is osztozhat a 2,4 GHz körüli frekvenciasávokon. Ilyenkor a 802.11n viszonylag nagy hatótávolsága visszaüt, és ha szabadabb sávok használatával nem sikerült javítani a helyzeten, akkor érdemes lehet utánanézni, hogy mi a helyzet az 5 GHz környékén.

wifi analyzer

Nagyon hasznos lehet ilyenkor egy okostelefon és a Wi-Fi Analyzer alkalmazás, amivel megtudhatjuk, hogy mely sávok a kevésbé terheltek. Célszerű vásárlás előtt egy alkalmas telefonnal az 5 GHz-es sávot is feltérképezni, hiszen csak akkor érdemes beruházni egy jobb kétsávos routerbe, ha fent még nem telített az éter. A váltással valószínűleg előbbre leszünk majd, persze csak akkor, ha a kliensek is képesek a felsőbb sávban dolgozni, de lehet, hogy a jobb teljesítmény érdekében a laptopokhoz, asztali gépekhez is új adaptert kell vásárolnunk.

Számoljunk vele, hogy ezek már nem körömnyi kis USB pöckök, hanem tíz centis antennákat tartalmaznak, így laptopos használatuk kényelmetlen lehet. Az sem mellékes, hogy egy igazán erőteljes, legalább 1300 Mb/s-os névleges sávszélességre képes 802.11n router ára körülbelül 40 ezer forint, a jobb adapterek is jóval tízezer felett járnak. Régebbi kütyüink kedvéért valószínűleg fenn kell majd tartanunk a hagyományos, 2,4 GHz-es hálózatot is, így mindenképpen olyan dual band routert válasszunk, mely szimultán kezeli a kettőt. Jó, ha tudjuk még, hogy az 5 GHz-es sávon dolgozó eszközök lefedettségben gyengébbek a régebbi, 2,4 GHz-eseknél, így ha előző hálózatunkban a lefedettség épp hogy csak megfelelő volt, akkor az újban nem lesz az – hacsak nem emeljük az adó energiáját vagy nem használunk más antennákat. A gyakorlatban a 802.11n mondjuk állománymásoláskor tapasztalható sebessége meghaladja a 100 megabites hálózatokét, könnyen 200 megabit fölött is lehet, és a Beam Forming miatt a kliensek kevésbé forgalmaznak egymás rovására, azaz jobb hálózatunk lehet. Ugyanakkor cseppet sem gigabites és adapterfüggő is, hogy mennyire tudjuk kiaknázni a router tudását – csodákat azért pusztán az útválasztó cseréjétől ne várjunk.

Router és wifi a lakásban

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Azóta történt

Előzmények