VR-dömping, Vulkan API, Space-X kinemlövés

Tarol a VR, éledezik a DX12, fotós újdonságok

Talán nem túlzás azt állítani, hogy a barcelonai MWC ellopta a show-t a PC-s piac elől, hiszen jól láthatóan a cégek takarékra kapcsoltak, amíg a világ a mobilpiacra figyelt. Igaz, volt egy-két próbálkozás, például a Lenovo részéről, hogy új x86-os notebookokat és tableteket mutassanak be, de ez eltörpült a mobilos újdonságok, illetve a VR, azaz virtuális valóság mellett.

Lenovo Ideapad Miix 310
Lenovo Ideapad Miix 310

Utóbbira érezhetően rákészültek a cégek, köztük a HTC is, aki a Vive headsettel az Oculus egyik legnagyobb kihívója lehet, ha kifizetjük a borsos vételárat. Eközben úgy tűnik, hogy a Sony saját megoldása, a Playstation VR is egy igen jó alap lesz, legalábbis a frissen előkerült adatok ezt támasztják alá. A mobilgyártók sem szeretnének kimaradni a buliból, így az eddig csak partvonalról szemlélődő LG is beszáll a VR-be, méghozzá olyan eszközökkel, amivel a Samsungnak állít ellenfelet.

Processzorok és VGA-k terén igencsak foghíjas volt a heti választék, egyedül az AMD próbálkozott egy új Catalyst Hotfix meghajtóprogrammal, ami az érkező új játékokra koncentrál, illetve bemutatták a Falcon platformot, ami lényegében beágyazott rendszerekbe szánt, G-szériás SoC-ok, amelyekkel a vállalat az egyedi igényeket is kiszolgálja.

A DirectX12 és Vulkan API rajongóinak viszont tudunk némi újdonsággal szolgálni. Úgy tűnik, az NVIDIA ráharapott a Vulkanra, ugyanis Shield konzoljuk legújabb és egyben legnagyobb frissítése már kapott erre vonatkozó implementációt. A DirectX 12 tudását pedig a Nirous próbálja kidomborítani, mivel az Ashes of Singularity új verziója már új leképezőt és olyan működési módokat kapott, amivel már képes megmutatni az API, hogy mire képes valójában.

Nem árasztottak el minket újdonságokkal a tévés, házimozis cégek sem, de megnézhettük a Sony idei csúcstévéjét, ami 4K felbontással és HDR konverzióval kecsegtet. Ezenkívül csak a Philips adott hírt magáról, illetve OLED tévéjéről, ami elmondásuk szerint még idén elkészül.

Szemben a PC-piaccal, fotós fronton rengeteg újdonsággal rukkoltak elő a gyártók. A legnagyobb újdonság a Pentax régóta, mintegy 15 éve várt Full Frame fényképezőgépének érkezése, ami a K-1 elnevezést kapta. De nem pihentek a Canonnál sem, a középkategóriában az EOS 70D-t leváltó 80D érkezését jelentették be, ami több ponton megújult elődjéhez képest. Az új gép mellé új objektív is dukál, az EF-S 18-135mm f/3.5-5.6 IS USM ugyanis megkapta a Nano USM fókusztechnológiát, aminek kiaknázásához a PZ-E1 zoomadaptert is elérhetővé tették.

A másik japán vállalatnál, a Panasonicnál sem pihentek, itt is egy frissített modellel, a DMC-GF7 utódjával, a GF8-cal bővült a kínálat, ami még inkább a szelfizésre helyezi a hangsúlyt. A japánok mellett orosz és kínai vonatkozású hírek is érkeztek. Utóbbi a Zhongyi Opticshoz köthető, és szintén egy termékfrissítés: tovább csiszolták szuperfényerős, 35 milliméteres fix objektívüket, ami továbbra is több gyártó bajonettjére lesz felcsavarható. Az oroszok a Zenit márkanév feltámasztásán dolgoznak egy állami cég segítségével; a patinás nevet a luxusmárkák közé szeretnék emelni.

További hardveres híreink az utolsó oldalon lévő videós hírösszefoglalónkban láthatók.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!