Változó világ: csetelő robotok és fejlődő RAM-ok

Viszlát gagyi Type-C kábelek, MRAM, új litográfia

A hét eseményei, bejelentései között több olyan is volt, amely közvetlenül vagy közvetve a memóriákkal foglalkozott. Utóbbira példa az AMD bejelentése, ami a két évvel ezelőtt bemutatott FirePro W9100 VGA-val kapcsolatos, és a mostantól elérhető, extra nagy VRAM-mal elérhető változatra kívánja felhívni a figyelmet. Az Everspin bejelentése viszont közvetlenül az MRAM-ra fókuszált, amiből hosszú idő után sikerült értékelhető kapacitású lapkát előállítani, így a jövőben talán többször is hallhatunk majd az aktuális RAM-ok sebességét nyújtó, de nem felejtő konstrukciójú memórialapkákról.

Érdemes egy pillantást vetni arra a – GTC-n készített – fotóra, ami a Hynix GDDR5, HBM és a HBM2 memóriájának méreteit, azaz a memóriák jelenét és jövőjét ábrázolja. Mindezen fejlesztések és maga a fejlődés egyik alappillére a gyártástechnológia, a csíkszélesség csökkentése, mely szintén egyre nagyobb kihívás elé állítja a gyártókat. Szerencsére a megmentőnek tekintett extrém ultraibolya sugárzású litográfia már karnyújtásra van, mivel az ASML elkezdte szállítani az ehhez szükséges eszközök első tesztgépeit.

API-kkal kapcsolatos vizekre evezve is van némi újdonság. A hírek szerint érkezik az NVIDIA által beígért frissítés a Shield konzolok után a K1 tabletekre is, de a sima Shield Tablet sem fog a sorból kimaradni, erre viszont várni kell. Amire viszont felesleges várni, az a DirectX 12 frissítés az NVIDIA Fermi chipekhez, noha a gyártó nem fújta le a projektet, de folyamatos csúszásban van, ráadásul ha elkészül, akkor sem lesz túl sok értelme.

Néhány további érdekességet is szemléztünk a heti felhozatalból, mint például az USB-IF azon határozott lépését, hogy felveszi a harcot a rossz minőségű USB Type-C kábelek ellen. Az azonosítási specifikáció beépítése megoldja a gondot, de felmerül a kérdés, hogy mi lesz a már megvásárolt eszközökkel? Az Apple frissen felfedezett szabadalma is szót érdemel, hiszen eszerint egy olyan megoldáson dolgoznak (vagy legalábbis gondolkodnak), amivel kiváltható lenne a ma használt billentyűzet. Végül a legújabb Microsoft Continuum kiegészítőt sem hagyhatjuk ki, ami a tervek szerint okostelefonból csinálna notebookot, ha sikerült a tervet megvalósítani.

A szórakoztatóelektronikai szektor kevésbé volt aktív a héten, mégis akadtak igazán drága érdekességek, melyek mindegyike valamilyen évfordulóhoz kapcsolódik. Az egyik ezek közül a "high end" hifiben és házimoziban nyomuló Klipsch, ami 70. születésnapját ünnepli az idén. Ennek örömére a nagymúltú Heresy család aktuális generációját tupírozta fel néhány extrával, hogy aztán vaskos dollárkötegért piacra dobja a valóban amerikai gyártmányú, 70th Anniversary Heresy névre hallgató modellt.

A másik "drágaság" a Technics műhelyében született meg, szintén egy évforduló, a márkanév 50. születésnapja alkalmából. A Technics SL-1200 alapján épített, különleges Grand Class SL-1200GAE változatot horror ára ellenére pillanatok alatt elkapkodták, de még nincs veszve semmi.

Valószínűleg szép összeget kell majd fizetni az LG hazánkban bemutatott csúcskategóriás, UHD Premium minősítéssel ellátott E6 és G6 sorozatú OLED tévéiért is, amelyek a Signature családban helyezkednek el, és valóban ígéretes paramétereket mutatnak fel. Várhatóan a tartalommal való kiszolgálás sem lesz hamarosan probléma, ha veszünk hozzá egy megfelelő Blu-ray lejátszót, ami képes kezelni az UHD Blu-ray korongokat, melyek között a Paramount filmstúdió által kiadott alkotások is megtalálhatóak lesznek.

További, hardveres bejelentésekkel kapcsolatos híreinket az utolsó oldalon található videós összefoglalóban lehet megtekinteni.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!