Smart Brick, az okos Lego kiegészítő

Kickstarter és ami mögötte van

IT Café: Mikor, a projekt melyik stádiumában merült fel először, hogy közösségi finanszírozásra vigyétek az SBricket? Láttunk már egy csomó Kickstarter kampányt, melyek közül rengeteg (nem csak magyarok) már a gyenge angolsággal készített, nem átgondolt bemutató videóknál elbukott. Ti ezen a téren szuperjók voltatok. Mennyire volt tudatos, hogy a kis túlzással született angol Bollabás Márk lesz a „beszélő ember”? Őt az SBrick projekt kickstarteres részénél kerestétek meg, vagy már korábban is a csapat tagja volt?

Vengit: Már a projekt kezdete óta a Kickstarter volt a terv. Úgy gondoltuk, hogy ez egy tipikusan olyan termék, ami közösségi finanszírozásra született. Mostanában elég felkapottak ezek az IoT (Internet of Things) témák, sejtettük, hogy vevők lesznek rá az emberek. Azért is mertünk nekivágni, mert a prototípust először itthon mutattuk meg pár Lego-fannak és azt mondták, hogy szuper és „must have", úgyhogy igen, erős bizodalmunk volt benne, hogy sikeres lesz a dolog.

Mi is láttuk, hogy mennyire fontos a projektet bemutató videó minősége. Szerencsére Márk már a kezdetek óta a csapatunk tagja volt, így nem is volt kérdés, hogy ki fogja narrálni a videónkat.

Hirdetés

IT Café: Mekkora háttérmunkát kellett végezni a Kickstarter kampány sikerességéhez? Nektek kellett kapcsolatba lépnetek a nagyobb Lego és tech weboldalakkal, vagy ők maguktól találtak meg benneteket? Számítottatok rá, hogy ennyire sikeres lesz a kampány?

Vengit: Nagyon komoly és tudatos munka folyt a Kickstarter kampányunk előtt és alatt. Kezdetben felkerestük a legnagyobb legósokat (pl. Sariel, Sheepo, Nico71) és küldtünk nekik pár prototípust. Ennek a résznek semmi anyagi vonzata nem volt, csupán a véleményükre voltunk kíváncsiak. Nagyon sok pozitív visszajelzést kaptunk tőlük, és pár remek ötlet is érkezett. Egytől-egyig készítettek pár bemutató videót a termékünkről, ez pedig egyenes út volt ahhoz, hogy ismertté váljunk legós körökben, hiszen ezeknek a srácoknak összesen több mint 100 000 követőjük van, csak a Youtube-on.


Korai prototípus

A nagyobb Lego és tech oldalakkal kapcsolatban mindkét esetre tudunk példát mondani. Sok esetben ők kerestek meg minket (pl. Slashgear), néhány esetben pedig mi vittük az SBricket a nagyobb oldalakhoz. Voltak, akikkel többször is kapcsolatba kellett lépnünk, és csak több megkeresés után hoztak le rólunk egy cikket (pl. Techcrunch), de összességében elmondhatjuk, hogy mindenki nagyon pozitívan állt az SBrickhez és örömmel írtak rólunk, gyakran tudtunkon kívül.

Volt egy lelkes rajongónk, aki teljesen önszántából nyomtatott promó anyagot és önként reklámozott minket pár nagyobb külföldi Lego rendezvényen. Az ilyen és ehhez hasonló visszajelzésekből láttuk, mennyire is hiánypótló az SBrick, és mennyire szeretik az emberek az ötletünket. 

IT Café: A megcélzott összeg amolyan „biztonsági minimum” volt, aminek az elérésében jószerével biztosak voltatok, vagy egy olyan összeg, amit ha nem értek el, akkor leállítottátok volna a projektet? Voltak/vannak más anyagi forrásai is az SBrick fejlesztésnek vagy csak a közösségre építettetek? A Kickstarter kampány sikeres zárása után mennyi idővel jutottatok hozzá a begyűjtött összeghez?


Közel végleges nyomtatott áramkör

Vengit: A Kickstarter egyrészt arra jó, hogy megmutassa, hogy a piac, amire lőttünk, egyáltalán létezik-e, másrészt arra, hogy adja azt a minimumot, ami hiányzott ahhoz, hogy a gyártásba belevágjunk. Voltak egyéb anyagi források; a prototípus elkészítésével, ami értendő a hardverre és az iOS appra is, már egy jelentős tervezői és fejlesztői munka került bele a projektbe, amit a Vengit maga finanszírozott, tehát a „nulladik körös befektetők” mi magunk voltunk.

A Kickstarter két héttel a kampányunk lezárása után utalta a pénzt, ez benne van a szabályzatukban. A pénzhez viszont csak ötven nappal később jutottunk hozzá, mert a számlánkat kezelő bank zárolta a pénzt mondván, hogy nem várt, azaz gyanús tranzakció. Ötven nap után küldtek egy levelet, hogy minden rendben, maguk sem értik, mi történt, de visszatették a pénzt a számlánkra. Ez a késlekedés számunkra elég kényes volt, mivel a csúszás miatt így nem kerülhetett a termék karácsonyra a boltokba.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Azóta történt