Samsung PowerBot VR9000 robotporszívó teszt

Hirdetés

Működés közben

A PowerBot nagyobb kerekeket kapott, mint az általam korábban látott modellek, épp ezért a lakásomban található nagyobb küszöböket is meg tudta mászni, bár némelyiknél azét kellett próbálkoznia egy darabig, ami közben elég szerencsétlenül fest a masina, de az igazság tényleg az, hogy ezt a feladatot eddig egy általam próbált porszívó sem abszolválta. A mozgása amúgy kimondottan finom, épp ezért a tartókon lévő hangszereimet sem borította le, mivel elég keveset ütközik, de ha mégis muszáj neki, azt kimondottan lassan teszi. Egy szándékosan a földön felejtett microUSB-kábel viszont áldozatául esett a tesztelésnek, a szabály tehát itt is az, hogy ilyesmit nem szabad az útjába tenni, vagy az efféle területet el kell előle zárni a virtuális fallal, amelynek működését egyébként két góliátelem oldja meg, a szemmel nem látható kerítés minimális hossza pedig 2,5 méter. Ami ennél a modellnél sem lett megoldva, az a felhasználói közbeavatkozást követő tájékozódás, a gép szemmel láthatóan teljesen megzavarodik, ha odébb rakjuk, ilyenkor visszamegy olyan helyekre is, ahol már járt. Ez kicsit eltúlozva azt jelenti, hogy ha valahol elakad és ki kell szabadítanunk, akkor elölről kezdődik a takarítás.


[+]

Az eszköz kezelését alapvetően a mellékelt távirányító segítéségével érdemes megoldani, ami tartogat pár meglepetést. Az egyik ilyen a manuális tisztítási üzemmód, a távirányítóval ugyanis megvilágíthatunk egy területet a robot fél méteres körzetében, az pedig odamegy és feltakarítja, ami ott van. Ha másfél méter magasan tartjuk a kontrollert, körülbelül 3 méter az a távolság, ahonnan használhatjuk ezt a funkciót, szóval nem lehet megtenni, hogy a szoba egyik sarkából csak úgy mutogatjuk neki a pontokat, de így is elég hasznos a funkció. Örömteli, hogy ennek megléte ellenére sem kell lemondanunk a távirányítós autókhoz hasonló kezelésről, előre menni és kanyarogni is lehet a kontroller megfelelő gombjaival.


[+]

A VR9000 négyféle takarítási módot tud, amelyek között a távirányító és a gépen lévő gombok segítségével is lehet váltani. Az automatikus mód kvázi sorfolytonos mintában mozgatja a gépet egészen addig, amíg az egész helyiség ki nem lesz takarítva. A spot tisztítás egy másfélszer másfél méteres területet takarít fel, a készülék belülről kifele haladva végzi el a munkát. A maximális mód hatására egészen addig takarít a masina, amíg az akkumulátora le nem merül; a töltőállomás megtalálása egyébként erőssége, csak a tesztelés elején fordult elő, hogy nem lelte meg a hajlékát. Fontos tudni, hogy ha 60 perc alatt nem végzett a lakással, a nagyjából 2 és fél órás töltés után onnan folytatja a takarítást, ahol korábban abbahagyta. A módokra visszatérve, az utolsó az előző bekezdésben taglalt, manuális kezelést teszi lehetővé, de érdemes említést tenni a néma üzemmódról is, amely 76 dB alatti zajszintet állít be, ennél alapértelmezett módban ugyanis hangosabb a gép; egy sima porszívó szintjét persze nem éri el, de azért halknak sem nevezhető. Van továbbá porérzékelő funkció is, amely üzemmódtól függetlenül annyit csinál, hogy a poros területeken nagyobb szívóerőt fejt ki.

A Samsung PowerBotja nagyon jól takarít, azon általam is próbált eszközök közül mindenképp a legjobb, de túlzás lenne egyből bajnok jelzőt akasztani rá, mert nem láttam mindent, ami kapható hazánkban. Az viszont tény, hogy nagyon hatékonyan takarít, problémát tényleg csak a sarkok jelentenek, egyébként viszont nagyon szépen dolgozik, a szőnyegek és küszöbök sem jelentenek neki akadályt, nem lökdösi odébb a bútorokat, egyedül a kisebb szőnyegeket, lábtörlőket hajlamos magával húzni. A látszólag tiszta padlóról is jelentős mennyiségű port tud összeszedni, amit szerencsére játszi könnyedséggel lehet kiszedni a tartályból.


[+]

Ezek alapján magabiztosan kijelenthető, hogy az elmúlt években a robotporszívók rengeteget fejlődtek és ma már vannak olyan modellek, amik tényleg használhatók arra, amire kitalálták őket. A VR9000 is egy ilyen termék, de a másik oldalon ott van a 250 ezer forintos árcédula, ennyiért az ember azért el is várhatja ezt a teljesítményt. De nem szabad telhetetlennek tenni, a korábban látott, gyengécske megoldások fényében az is öröm, hogy létezik ilyen masina, remélhetőleg pár év múlva ezt a szintet már olcsóbban is meg lehet majd vásárolni.

Bocha

Azóta történt

Előzmények